Sari la conținut

Cea mai tristă știre din România. O treime dintre părinți ar vrea să sară peste Crăciun, din cauza sărăciei

plan pentru ajutorul copiilor săraci
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
UNICEF saluta planul privind ajutorul copiilor săraci

Cea mai tristă știre din România. O treime dintre părinți ar vrea să sară peste Crăciun, din cauza sărăciei

Din păcate, în iarna anului 2022, în România părinții nu-i mai pot deschide ușa lui Moș Crăciun. Nu pentru că nu-l iubesc, ci pentru că nu au bani să-l primească cum se cuvine.

O treime dintre părinți ar vrea să sară peste Crăciun, din cauza sărăciei

Două treimi dintre familile de la sate, care au participat la un sondaj, vor renunţa la cadouri sau vor reduce substanţial bugetul pentru cadouri, din cauza scumpirilor din ultima vreme.

Din cauza greutăților financiare, o treime dintre părinți ar vrea să sară peste Crăciun, arată un sondaj realizat de World Vision România, potrivit unui comunicat de presă.

Au fost chestionați 776 de părinți, din care 99,2% din mediul rural și 0,8% din mediul urban mic.

Două treimi dintre românii de la sat reuşesc doar parţial sau nu reuşesc deloc să asigure familiei confortul de bază, precum necesarul de alimente sau încălzirea casei în perioada sărbătorilor de iarnă, se arată în documentul remis presei.

În consecinţă, peste jumătate din familiile de la sate vor renunţa la cadouri sau vor reduce substanţial bugetul pentru cadouri din cauza creșterii costurilor.

Fundația dă startul campaniei „Moș Crăciun la sate” prin care vrea să ajungă cu cadouri de Crăciun la 2.550 de copii din comunitățile vulnerabile din mediul rural. Partenerul campaniei este Magic FM.

Opt adevăruri despre Crăciunul copiilor de la sate

  • Două treimi dintre familiile de la sate vor renunţa la cadouri sau vor reduce substanţial bugetul pentru cadouri din cauza creșterii costurilor.
  • Aproape două treimi dintre părinți (61,5%) vor avea mai puțin de 100 de lei pentru cadoul copilului.
  • Mai mult de jumătate dintre părinții de la sate vor alege cadouri care să acopere nevoi de bază (îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, etc)
  • 1 din 3 români de la sat ar sari peste Crăciunul de anul acesta, dacă ar putea, din cauza dificultăților financiare
  • Două treimi dintre românii de la sat (66,3%) reușesc doar parțial sau nu reușesc deloc să asigure familiei confortul de bază (alimente, căldură în casă etc.) în perioada sărbătorilor de iarnă
  • Aproape o treime dintre familiile din mediile vulnerabile consideră perioada Crăciunului una stresantă, mai ales din cauza dificultăților financiare
  • 4 din 5 părinți sunt îngrijorați sau foarte îngrijorați cu privire la creșterea costurilor de încălzire în această iarnă
  • Peste jumătate dintre familiile de la sat (55%) nu au avut brad anul trecut sau l-au avut împodobit sărăcăcios.

„Trăim o iarnă grea din cauza creșterii costurilor pentru facturi și alimente. O iarnă în care căldura Crăciunului va putea ajunge la cei mici din comunitățile vulnerabile doar prin cadouri. Vedem zilnic familii, în satele unde activăm, care după ce cumpără lemne de foc și alimente numără până la ultimul bănuț rămas, pe care îl vor îndrepta tot către lucruri extrem de necesare în gospodărie.

Ei nu-și pun problema de cadouri de Crăciun pentru copii, din cauză că nu-și permit. Ne dorim să aducem în casele lor puțină speranță. Vrem să ajungem cu cadouri de Crăciun la peste 2.500 de copii din comunitățile unde activăm. Cei care au posibilitatea să ne susțină, o pot face aici: http://bit.ly/3VhC1Ni„, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel