Sari la conținut

Ceaiul care le vindecă pe toate: conține probiotice, ajută la pierderea memoriei și reduce durerile articulare

ceai
sursa foto pixabay

Alimentele probiotice și beneficiile lor pentru sănătate s-au poziționat în topul tendințelor în materie de alimentație sănătoasă. Acestea sunt microorganisme vii care acționează în tractul digestiv ca o barieră împotriva bacteriilor „rele” și îmbunătățesc procesul digestiv.

Acestea se găsesc de obicei în mod natural în alimente, cum ar fi iaurtul, kimchi sau kombucha. Kombucha este o băutură chinezească străveche care se consumă sub formă de ceai. Această băutură fermentată s-a poziționat ca fiind cea mai sănătoasă băutură datorită calităților sale probiotice deosebite și caloriilor reduse. Dar este cu adevărat bună pentru sănătate?

Proprietăți și beneficii ale ceaiului kombucha

Ceaiul kombucha este o băutură care oferă doar 30 de calorii la 100 de mililitri. Deși multe site-uri îi apără proprietățile antioxidante și digestive, precum și capacitatea de a reduce durerea la pacienții cu artrită sau de a îmbunătăți capacitatea neuronală la persoanele cu început de Alzheimer, adevărul este că acestea sunt lipsite de rigoare științifică.

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) a avertizat că ceaiul kombucha „prezintă un interes nutrițional redus, cu excepția conținutului său de vitamine B și a unor aminoacizi”.

Ceea ce este însă dovedit este puterea sa probiotică, care se obține datorită fermentării ceaiului, zahărului și „Scoby”, „o colonie simbiotică de bacterii și drojdii”, potrivit lui Raúl de Frutos și Fernando Martín, fondatorii „Víver Kombucha”, după cum au explicat pentru Europa Press.

În teorie, bacteriile și drojdiile conținute în kombucha ajută la întărirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, „aceste beneficii pot rămâne doar în apa colorată cu zahăr, dacă nu se menține un proces de producție responsabil care să garanteze elaborarea corectă a ceaiului kombucha”, avertizează experții.

ceai
sursa foto pixabay

Cum se prepară ceaiul de kambucha

Ingrediente

  • Apă: 750 ml
  • Ceai negru sau verde: 2 pliculețe de ceai
  • Zahăr brun organic: 250 grame
  • Scoby (disponibil în magazinele de produse naturiste și în magazinele de produse naturiste).
  • În plus, veți avea nevoie de un recipient mare de sticlă și de o pânză de in fin.

Preparare

  • Fierbeți apa.
  • Adăugați 2 pliculețe de ceai și o jumătate de cană de scoby activat.
  • Acoperiți preparatul și lăsați-l să se infuzeze timp de 20 de minute.
  • Îndepărtați pliculețele de ceai și adăugați zahărul.
  • Se răcește și se consumă.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel