Sari la conținut

Ceaiul care previne pietrele la rinichi, luptă împotriva cancerului și reglează nivelul zahărului din sânge

ceai de pătrunjel
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de pătrunjel

Ceaiul de pătrunjel este asociat cu multe beneficii impresionante pentru sănătate.

Făcut prin înmuierea pătrunjelului proaspăt sau uscat într-o cană de apă fierbinte, poate furniza câțiva nutrienți și antioxidanți esențiali pentru sănătate. În plus, este ușor de preparat, rentabil și delicios, făcându-l un plus excelent pentru o dietă sănătoasă.

Iată 7 beneficii surprinzătoare ale ceaiului de pătrunjel

1. Bogat în Antioxidanți

Pătrunjelul este o sursă excelentă de antioxidanți – compuși puternici care vă ajută să vă apărați celulele împotriva daunelor cauzate de molecule potențial dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi.

Se crede că antioxidanții joacă un rol central în sănătate și boli, unele cercetări indicând că ar putea proteja împotriva afecțiunilor cronice precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.

Potrivit unui studiu pe eprubetă, extractul de pătrunjel a fost capabil să prevină deteriorarea ADN-ului și să blocheze răspândirea celulelor canceroase – în principal datorită conținutului său de antioxidanți/

Un alt studiu a arătat că tratarea șobolanilor cu cantități concentrate de pătrunjel a crescut statusul antioxidant total și a scăzut câțiva markeri ai stresului oxidativ.

În special, pătrunjelul este o sursă bună de flavonoide, carotenoide, acid ascorbic și tocoferol.

2. Ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt depozite minerale dure care se formează în rinichi și provoacă dureri severe și ascuțite în spate, lateral și stomac.

Unele cercetări sugerează că pătrunjelul poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Un studiu a constatat că tratarea șobolanilor cu pătrunjel a ajutat la creșterea volumului urinei, la scăderea excreției urinare de calciu și la creșterea acidității urinei.

De asemenea, s-a demonstrat că pătrunjelul acționează ca un diuretic natural, care poate crește urinarea și poate preveni formarea pietrelor la rinichi.

Cu toate acestea, studiile asupra efectelor ceaiului de pătrunjel la oameni sunt limitate și unele cercetări au descoperit că acesta poate avea un impact minim asupra factorilor de risc de pietre la rinichi.

3. Sursă bună de vitamina C

Pătrunjelul este bogat în vitamina C.

De fapt, o porție de 1/4 de cană (15 grame) oferă aproape 20 mg de vitamina C – aproximativ 22% din valoarea zilnică recomandată.

Vitamina C este o vitamină importantă, solubilă în apă, care acționează și ca un antioxidant și joacă un rol esențial în prevenirea bolilor.

Unele cercetări sugerează că protejează împotriva infecțiilor, cum ar fi pneumonia și răceala obișnuită.

De asemenea, este implicat în sinteza colagenului – o proteină care se găsește în pielea, oasele, mușchii, articulațiile, tendoanele și alte părți ale corpului (12 Sursă de încredere).

Vitamina C este necesară pentru vindecarea rănilor, absorbția nutrienților și formarea oaselor/

Astfel, adăugarea de pătrunjel sau ceai de pătrunjel în dieta ta te poate ajuta să-ți atingi nevoile de vitamina C, menținându-te sănătos.

4. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Ceaiul de pătrunjel este încărcat cu antioxidanți și compuși care luptă împotriva cancerului.

De exemplu, apigenina, un flavonoid din pătrunjel, s-a dovedit că blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase în studiile pe eprubetă.

Luteolina este un alt flavonoid din pătrunjel care poate suprima creșterea tumorii, ajutând astfel prevenirea cancerului, conform unor studii pe eprubetă.

În plus, un studiu pe eprubetă a constatat că extractul de pătrunjel a fost capabil să prevină deteriorarea ADN-ului și să reducă răspândirea celulelor canceroase de sân cu 41%.

Rețineți că majoritatea cercetărilor prezente se concentrează asupra modului în care compușii specifici din pătrunjel pot afecta dezvoltarea cancerului într-un laborator.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care ceaiul de pătrunjel poate afecta creșterea celulelor canceroase la oameni.

5. Ar putea ajuta la reglarea menstruației

Ceaiul de pătrunjel este folosit în mod obișnuit ca remediu natural pentru a trata problemele legate de menstruație și nivelurile hormonale.

În special, conține compușii miristicină și apiolă, care pot influența producția de estrogen pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor.

De asemenea, se crede că acționează ca un emenagog – o substanță care stimulează fluxul menstrual.

Din acest motiv, ceaiul de pătrunjel se găsește adesea în formulări menite să susțină menstruația sănătoasă și să prevină supraproducția de lapte pentru mamele care alăptează.

Cu toate acestea, cercetările privind efectele ceaiului de pătrunjel asupra menstruației și producției de lapte sunt în prezent limitate și se bazează în mare parte pe dovezi anecdotice.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua efectele potențiale ale ceaiului de pătrunjel la oameni.

6. Poate promova controlul zahărului din sânge

În multe părți ale lumii, cum ar fi Turcia, pătrunjelul este folosit ca o modalitate naturală de a ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Interesant este că unele studii recente au confirmat că ceaiul de pătrunjel poate avea proprietăți antidiabetice și ar putea ajuta la susținerea unui control mai bun al zahărului din sânge.

De exemplu, un studiu a arătat că tratarea șobolanilor cu diabet zaharat cu pătrunjel a ajutat la îmbunătățirea sănătății ficatului, reducând în același timp nivelul zahărului din sânge.

În mod similar, un alt studiu la șobolani cu diabet a constatat că pătrunjelul a dus la scăderi semnificative ale nivelului de zahăr din sânge și ale greutății corporale.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă proprietățile de scădere a zahărului din sânge ale ceaiului de pătrunjel se aplică oamenilor.

7. Ușor de făcut și delicios

Ceaiul de pătrunjel este liniștitor, delicios și poate fi făcut cu doar câteva ingrediente.

Începeți prin a fierbe o cană (250 ml) de apă într-o oală mică sau o cratiță.

Apoi, pregătiți pătrunjelul clătind 1/4 de cană (15 grame) de pătrunjel proaspăt și tocandu-l.

Alternativ, puteți folosi două linguri (1 gram) de pătrunjel uscat.

Adăugați pătrunjelul uscat sau proaspăt pe fundul ceștii și turnați apă peste el, lăsându-l să se înmuie timp de 5-10 minute.

În cele din urmă, folosește o strecurătoare pentru a îndepărta și arunca frunzele de pătrunjel înainte de a savura băutura caldă.

Ceaiul de pătrunjel poate fi consumat ca atare sau aromatizat cu puțină miere, suc de lămâie sau zahăr.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel