Sari la conținut

Ceaiul care te scapă de streptococul în gât, gripă și infecțiile sinusurilor

Oregano este o plantă care este folosită în mod obișnuit la gătit, în special în mâncărurile mediteraneene și italiene. De asemenea, puteți prepara ceai de oregano pentru băut.

Oregano provine din aceeași familie de plante ca și menta. Are mai multe alte nume, inclusiv:

  • oregano european
  • oregano grecesc
  • cimbru spaniol
  • maghiran salbatic
  • maghiran de iarna.

De ce beau oamenii ceai de oregano?

Oregano are un gust piperat, ușor amar. Acest lucru face un ceai cu aromă distinctă. Dar oamenii tind să bea ceai de oregano mai mult pentru beneficiile sale potențiale pentru sănătate decât pentru aroma sa.

În mod tradițional, oamenii au folosit ceaiul de oregano pentru a calma o varietate de probleme de sănătate, inclusiv:

Datorită proprietăților sale potențiale diuretice, oregano a fost, de asemenea, folosit pentru a ușura balonarea și edemul.

Consumul de ceai de oregano are beneficii dovedite?

În timp ce ceaiul de oregano are o istorie bogată, plină de presupuse beneficii pentru sănătate, nu există multe studii umane care să susțină aceste beneficii. Cercetările existente implică în principal probe de laborator (nu oameni) și extracte de oregano, mai degrabă decât ceaiul de oregano.

Cu toate acestea, aceste studii de laborator sugerează că oregano are unele beneficii serioase pentru sănătate. Multe dintre aceste beneficii sunt legate de substanțele chimice numite flavonoide și acizi fenolici. Oregano este bogat în ambele, potrivit Healthline.

Efecte antioxidante

Mai multe studii umane trebuie efectuate pentru a înțelege pe deplin impactul oregano asupra sănătății umane. Cu toate acestea, multe studii in vitro au arătat că oregano poate bloca efectele nocive ale substanțelor din corpul tău numite radicali liberi. Aceste substanțe provoacă stres oxidativ organismului tău.

Potrivit  Institutului Național al Cancerului din Statele Unite, stresul oxidativ poate duce la deteriorarea celulelor și poate crește riscul de anumite boli. Efectele antioxidante ale oregano pot reduce acumularea acestor radicali liberi și pot îmbunătăți sănătatea.

Efecte antiinflamatorii

Compușii flavonoizi și fenolici din oregano pot scădea inflamația din organism. Consumul acestuia poate ajuta la anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi durerile musculare sau articulare, iritația pielii sau tusea uscată.

Efecte antibacteriene și antivirale

Uleiurile din oregano pot bloca, de asemenea, creșterea organismelor, inclusiv anumite tipuri de bacterii și viruși dăunători. Aceasta înseamnă că oregano poate avea un rol în tratarea sau prevenirea anumitor tipuri de infecții.

Un studiu din 2011 pe oameni, de exemplu, a constatat că aplicarea unui unguent care conține extract de oregano a ajutat la reducerea riscului de infecție a plăgii chirurgicale prin scăderea contaminării bacteriene.

Cum pot face ceai de oregano?

Cel mai simplu mod de a face ceai de oregano este să cumpărați o pliculețe de ceai prefabricate și să o pregătiți conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului.

Pentru a face ceai de oregano acasă, puteți folosi același oregano uscat pe care îl folosiți pentru gătit.

Transformă condimentul uscat în ceai prin:

  • pune o cana de apa la fiert
  • toarnă apa clocotita peste 2 lingurite de oregano uscat intr-o strecuratoare de ceai
  • lăsați amestecul la infuzat timp de 2 până la 4 minute

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel