Sari la conținut

Ceaiul de salvie, folosit la tratarea a peste 60 de afecțiuni, încă din Antichitate

ceaiul de salvie
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
ceaiul de salvie, beneficii pentru par, unghii si piele

Ceaiul de salvie era folosit la tratarea a peste 60 de afecțiuni, încă din Antichitate. Iată câte beneficii oferă organismului și de ce ar trebui să-l bem.

Salvia este o plantă medicinală cu proprietăți incredibile pentru organismul uman, denumirea sa științifică provenind din verbul „salvare” care înseamnă a salva.

Planta este ideală pentru gripe și răceli deoarece imbunatateste starea mucoaselor. De asemenea, pentru dureri in gat este recomandat ceaiul de salvie.

Beneficiile asupra sanatatii sunt foarte mari iar pretul pentru ameliorarea durerilor de gat este mult, mult mai mic decat cel dat pe medicamente in farmacii.

Efect diuretic

Datorita efectului sau diuretic, ceaiul de salvie poate constitui un tratament eficient in combaterea afectiunilor ficatului si rinichilor.

Datorita proprietatilor sale, acest sortiment ajuta la eliminarea rapida a toxinelor din organism. Insa beneficiile sale nu se opresc aici. Salvia are, de asemenea, proprietati antiseptice recunoscute.

Ceaiul de salvie are proprietati antimicrobiale ce o transforma in aliatul perfect, atunci cand vine vorba de tratarea racelilor, gripelor sau a durerilor de gat.

Referitor la tratament, specialistii recomanda adaugarea a 3 grame de frunze de salvie la 150 ml de apa fierbinte.

Antistres

Potrivit unui studiu realizat de un grup de oameni de stiinta britanici, atunci cand acest sortiment de ceai este consumat in mod regulat, permite asimilarea mai rapida a informatiilor.

In plus, salvia are si un efect calmant asupra creierului, putand spori concentrarea in conditii de stres.

Atunci cand ai de-a face cu dureri menstruale puternice, poti recurge cu incredere la ceaiul de salvie.

Calmează durerile menstruale

Astfel, in urma unor cercetari, intreprinse de medici si farmacologi, s-a demonstrat faptul ca, atat extractul, cat si infuzia de salvie pot regla fluxul menstrual, in acelasi timp calmand durerile de acest tip.

Mai mult, estrogenul vegetal continut de aceasta planta-minune ajuta la calmarea tulburarilor ce pot fi provocate de menopauza.

Parul gras este adesea rezultatul unui exces la nivelul productiei de sebum a scalpului. Totusi, de-a lungul timpului, salvia s-a dovedit a fi un remediu naturist excelent impotriva acestui tip de probleme.

Cu alte cuvinte, daca te confrunti cu aceasta neplacere, specialistii recomanda combinarea samponului preferat cu putin extract de salvie.

Efectul sau astringent va actiona la nivelul scalpului, inhiband productia excesiva de sebum. Totusi, extractul poate provoca reactii alergice, de aceea se recomanda in prealabil testarea sa pe o portiune mica de piele.

Ajută și memoria

Tot mai multe studii ii demonstreaza eficienta in cresterea performantelor intelectuale dar si combaterea si prevenirea bolilor legate de pierderea memoriei survenite odata cu inaintarea in varsta.

Rezultatele cercetatorilor arata ca salvia are proprietati de reducere a nivelului de zahar din sange si imbunatateste actiunea insulinei. De aceea, in prevenirea diabetului sunt recomandate suplimentele alimentare pe baza de salvie.

Scade febra

Salvia se foloseste ca antitermic pentru combatera febrei la adulti si copii sau ca antisudorific pentru oprirea sau diminuarea transpiratiei nocturne, potrivit site-ului naturavindecatoare.ro.

Salvia actioneaza ca un carminativ favorizand expulzarea gazelor intestinale. Ceaiul de salvie este antispastic, antimicrobian, antiinflamator, astringent, mucolitic.

Este indicat si in caz de ulceratii dureroase in gat. Ceaiul de salvie este de ajutor si in cazul gingivitelor, caz in care este recomandat sa il tineti mai mult in gura si sa il faceti mai concentrat.

Beneficii interne:
• functionarea normala a sistemului digestiv;
• functionarea normala a sistemului hormonal feminin;
• reducerea starilor neplacute care apar la menopauza;
• functionarea in conditii optime a memoriei;
• reducerea surmenajului psihic si intelectual;
• functionarea normala a aparatului respirator;
• reducerea transpiratiei abundente.

Se utilizeaza ca adjuvant in: dispepsii, colici gastro-intestinale, metabolism (balonare), diabet zaharat, menstruatii neregulate, menoapuza, viroze respiratorii, surmenaj psihic si intelectual, bronsite, viroze, nevralgii.

Beneficii externe:
• eliminarea disconfortului care apare la nivelul gurii;
• mentinerea sanatatii pielii;
• reducerea riscului de sangerare;
• reducerea transpiratiei abundente, mai notează naturavindecatoare.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel