Sari la conținut

Ceaiul pe care ar trebui să îl bei seara pentru a preveni formarea cheagurilor în artere

ceai verde
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ceaiuri de slabit

Ceaiul verde este rezultatul unei băuturi produse din planta Camellia sinensis; este adesea folosit în dieta persoanelor care doresc să slăbească, dar are compuși fenolici, catechine și flavonoide, precum și cofeină.

„Acești compuși acționează ca antioxidanți și exercită o acțiune hipoglicemiantă, anti-obezitate, antiinflamatoare, antibacteriană, antivirală, antimutagenică și stimulantă”, motiv pentru care se crede că previne un număr important de boli.

Tua Saúde oferă o listă a câtorva dintre patologiile pe care consumul acestui ceai le poate preveni; este important de menționat că, pentru ca acest ceai să își facă efectul, trebuie să fie însoțit de o alimentație sănătoasă și echilibrată și de practicarea unei activități fizice frecvente.

Ceaiul verde este disponibil în supermarketuri, magazinele de produse naturiste și magazinele online și se găsește sub diferite forme: capsule, pliculețe de ceai sau pulbere. Înainte de a-l consuma, este indicat să cereți aprobarea unui medic specialist pentru a evita reacțiile adverse.

Previne bolile de inimă

Consumul regulat de ceai verde ajută la reglarea nivelului de colesterol, în special al așa-numitului colesterol „rău” LDL, datorită puterii sale antioxidante. De asemenea, acesta inhibă formarea cheagurilor de sânge, reducând riscul de tromboză, atac de cord și accident vascular cerebral.

Aliat al sănătății intestinale

Catechinele prezente în ceaiul verde au acțiuni antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii care întăresc bacteriile benefice din intestin și le combat pe cele rele, menținând sănătatea intestinală și prevenind apariția infecțiilor și a bolilor inflamatorii la nivelul acestor organe, potrivit Tua Saúde.

În plus, cofeina stimulează mișcările naturale ale intestinului, facilitând eliminarea materiilor fecale și ajutând la combaterea unor afecțiuni precum constipația.

Împotriva diabetului

Diabetul de tip 2 presupune niveluri ridicate de zahăr în sânge din cauza unor probleme precum rezistența la insulină sau incapacitatea organismului de a produce acest hormon. Studiile au arătat că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate reduce nivelul de glucoză.

Un studiu efectuat pe japonezi a arătat că persoanele care au băut mai mult ceai verde au avut un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

În mod similar, o analiză a șapte studii care au implicat un total de 286.701 persoane a concluzionat că persoanele care au consumat ceai verde au avut un risc cu 18% mai mic de a deveni diabetici, informează Healthline.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel