Sari la conținut

Ceaiuri eficiente pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil

bauturi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
remedii naturale

Din cuprinsul articolului

Simptomele sindromului de colon iritabil sau ale intestinului iritabil variază foarte mult de la un individ la altul, așa că nu există recomandări ideale pentru toată lumea, dar fiecare persoană trebuie să se cunoască bine și să își adapteze dieta la nevoile sale.

Colonul iritabil „este o tulburare care duce la dureri în abdomen și modificări ale intestinului. Acest sindrom nu este același lucru cu boala inflamatorie intestinală (IBD)”, explică Medline Plus.

„Motivele pentru care apare IBS nu sunt clare. Acesta poate apărea după o infecție intestinală bacteriană sau parazitară. Aceasta se numește SII postinfecțioasă. Pot exista și alți factori declanșatori, inclusiv stresul”, adaugă organizația.

Creierul și intestinul sunt conectate prin semnale hormonale și nervoase bidirecționale care afectează funcția intestinală și simptomele. Atunci când este prezent stresul, nervii pot fi activați, determinând intestinul să devină mai sensibil și să se contracte mai mult.

Sindromul, care poate apărea la orice vârstă, începe de obicei în adolescență sau la începutul vieții adulte și este mai frecvent la femei decât la bărbați, cu un raport de doi la unu.

„Este mai puțin probabil să se dezvolte la adulții în vârstă de peste 50 de ani. Aproximativ 10% până la 15% dintre persoanele din Statele Unite ale Americii au simptome de SII. Această afecțiune este cea mai frecventă problemă intestinală care duce la trimiterea la un specialist în intestine (gastroenterolog)”, include Medline Plus.

Ceai de mușețel

Infuziile sau ceaiurile naturale sunt remedii bine cunoscute în întreaga lume. Datorită proprietăților lor medicinale și a marilor beneficii pentru sănătate, aceste băuturi au capacitatea de a preveni și de a combate diferite tipuri de afecțiuni.

Mușețelul, sau Chamaemelum nobile, așa cum este cunoscut, „este, fără îndoială, un miracol al naturii. I se atribuie capacitatea de a proteja și repara membrana gastrică, ajutând la corectarea problemelor sistemului digestiv”, potrivit site-ului Nutriție și Farmacie.

Un studiu recent publicat de site-ul National Center for Biotechnology Information (NCBI) a constatat că florile uscate de mușețel conțin terpenoide și flavonoide, două dintre proprietățile sale medicinale. Datorită acestor proprietăți naturale ale mușețelului, această plantă are următoarele puteri pentru sistemul digestiv.

O infuzie de mușețel ajută sistemul digestiv al organismului în momentele de nevoie. În situațiile în care o masă nu este bine digerată și nu vă simțiți bine. În plus, datorită proprietăților sale antimicrobiene, poate preveni dezvoltarea Helicobacter Pylori, o bacterie care crește riscul de gastrită și ulcer gastric.

Mușețelul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și de relaxare musculară, ceea ce îl face un remediu natural eficient pentru durerile de stomac. Experții în sănătate recomandă prepararea unui ceai de mușețel prin adăugarea unei lingurițe de flori uscate de mușețel la o cană de apă fierbinte. Se infuzează timp de 10 minute, se strecoară și se bea încet. Această infuzie poate ajuta la calmarea durerilor abdominale și la ameliorarea indigestiei.

Aloe Vera

O altă băutură este aloe vera, care este o plantă folosită pe scară largă în medicina tradițională, deoarece conține proprietăți benefice, cum ar fi reducerea inflamației la nivelul colonului.

Acest lichid curăță tractul digestiv, ceea ce este foarte favorabil pentru persoanele cu probleme gastrice sau care au dificultăți în procesarea anumitor alimente. De asemenea, reglează tractul gastro-intestinal, așa că este foarte bun dacă aveți diaree sau constipație. Totodată, ajută în cazul unor afecțiuni precum sindromul colonului iritabil, arsuri la stomac și indigestie.

Aloe are proprietăți detoxifiante, gelul său având capacitatea de a ajuta la eliminarea mai rapidă și mai eficientă a toxinelor și a deșeurilor din corpul uman. Prin urmare, este esențial pentru curățarea frecventă a unui organ precum colonul, prin care trec aceleași deșeuri.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel