Sari la conținut

Băutura ieftină care reduce riscul de demență. Costă doar 5 lei

ceai de mentă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Beneficii ceai mentă

Consumul de ceai verde poate fi o modalitate de a evita demența, potrivit unui nou studiu. Oamenii de știință de la Universitatea Tufts din Massachusetts, SUA, au descoperit că substanțele chimice numite catechine, prezente în această băutură, reduc plăcile din creier care sunt strâns legate de boala Alzheimer.

Efectele au fost similare cu cele asociate cu resveratrolul, un compus care se găsește în afine, struguri și vin roșu. Este posibil ca proprietățile antiinflamatorii ale catechinelor și ale resveratrolului să fie responsabile de capacitatea lor de a elimina plăcile.

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență și are ca rezultat niveluri neobișnuit de ridicate de proteine care se aglomerează în creier. În ciuda faptului că aceste proteine apar în mod natural, problema este volumul lor, iar pe măsură ce se unesc formează plăci care perturbă funcțiile celulelor.

Demența provoacă pierderi de memorie, confuzie, schimbări de dispoziție și pierderea independenței. Un raport comandat de Alzheimer’s Society de la London School of Economics and Political Science sugerează că 1,6 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu această afecțiune până în 2040.

Oameni de știință din întreaga lume efectuează cercetări privind posibilele tratamente, dar până în prezent nu a fost găsit niciun leac. Acest lucru a dus la creșterea interesului pentru alegerile privind stilul de viață care pot contribui la reducerea șanselor de a dezvolta demență în primul rând.

Băutura ieftină care reduce riscul de demență

Un studiu publicat în decembrie 2016 în Journal of Nutrition, Health & Aging a arătat că consumul frecvent de ceai este asociat cu un risc mai mic de demență, în special în cazul persoanelor care sunt predispuse genetic la această boală.

Cercetătorii au urmărit 957 de adulți în vârstă de 65 de ani, în medie, care au făcut parte din Studiul Longitudinal de Îmbătrânire din Singapore. Dintre aceștia, 69% consumau ceai în mod frecvent. După o perioadă de cinci ani, cercetătorii au constatat că băutorii de ceai aveau un risc cu 50% mai mic de demență. Acest lucru este în concordanță cu constatările anterioare care au arătat că consumatorii de ceai au obținut scoruri mai mari la diverse teste cognitive.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, teste genetice asupra grupului și au descoperit că băutorii de ceai care purtau varianta genetică APOE4, un factor de risc cunoscut pentru Alzheimer, aveau, de asemenea, un risc mai mic în comparație cu persoanele care aveau APOE4 și nu beau ceai.

Nu se cunoaște modul în care ceaiul poate contribui la protejarea împotriva demenței, dar alte descoperiri sugerează că efectele de protecție a creierului pe care le are consumul de ceai ar putea proveni de la compușii bioactivi din frunzele de ceai, cum ar fi flavonoidele, care au potențial antiinflamator și antioxidant, și L-teanina, care reglează activitățile neurotransmițătorilor și ale creierului.

Nu a contat ce fel de ceai au băut oamenii – negru, verde și oolong, toate au avut aceeași asociere. Cheia a fost consumul regulat, potrivit oamenilor de știință. Cu cât oamenii au băut mai mult ceai, cu atât mai puternică a fost relația, iar cele mai bune rezultate au fost în rândul celor care au băut ceai zilnic pe toată perioada studiului.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel