Sari la conținut

Ceapa, beneficii nebănuite pentru sănătate. Lidia Fecioru: „Are o substanță foarte puternică. E foarte bună”

Ceapa, beneficii nebănuite pentru sănătate. Lidia Fecioru: „Are o substanță foarte puternică. E foarte bună”

Pe lângă faptul că ceapa este utilizata ca ingredient în diverse preparate culinare, în întreaga lume, este folosită, de mii de ani, ca tratament pentru mai multe boli. Ceapa este caracterizata prin conținutul ei bogat în tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide și alți compuși odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei și producerea de compuși care duc la iritarea și lăcrimarea ochilor.

Tiosulfinatele au proprietăți antimicrobiene. Ceapa este eficientă împotriva multor bacterii, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella si E.coli. Ceapa nu are totuși o acțiune la fel de intensă ca a usturoiului, întrucat în ceapă sa găsesc doar un sfert din compușii sulfului care fac parte din compoziția usturoiului.

Lidia Fecioru: „Are o substanță foarte puternică. E foarte bună”

Lidia Fecioru a vorbit la Antena 3, depre beneficiile cepei. Cea mai comună legumă, alături de cartof și usturoi, ceapa este un panaceu universal, care ajută multe dintre afecțiunile datorate mai ales sezonului rece.

„Pentru că suntem în perioada rece și pentru că ni se înfundă nasul și ne mai dor urechile și ne mai lovim, ne învinețim, ne ardem, ni se mai face câte un panarițiu la degete, ceapa este panaceu universal pentru toate aceste lucruri.

Dacă ni se înfundă nasul, luăm două bucățele de ceapă și băgăm în nas.

Ceapa are o substanță foarte puternică. E foarte bună. Nu e nicio problemă. Dacă avem otită și ne doare o ureche sau avem o problemă cu o măsea și ne doare capul punem o bucățică de ceapă în ureche și o lăsăm toată noaptea. Sau o bucățică de cățel de usturoi.

Și cu ceapa e la fel. Știi că, dacă vrei să trezești pe unul din beție foarte repede, toci puțină ceapă și i-o pui lângă nas, să respire când doarme și se trezește imediat din beție.Dacă ne lovim și am făcut o vânătaie puternică sau un hematom puternic, tocăm ceapa sau o dăm prin mașina de tocat și o facem un fel de pastă,  o punem pe un tifon și o punem pe lovitură. Așa scoatem vânătăile foarte repede.

Dacă facem panarițiu la deget, tot așa. Pastă de ceapă pe care o punem într-un tifon și îl legăm toată noaptea.

Același tratament e bun și dacă ne-am opărit, dacă ne-am ars. Imediat vindecă pielea. Are foarte mute întrebuințări.

Ceaiul de ceapă, ceapă cu miere pentru tuse, ceapă tocată cu un pic de oțet pentru bronșită.

Pentru scăderea temperaturii, se taie, se toacă, se pune în șosetă și apoi în picioare”, a spus Lidia Fecioru.

Beneficii nebănuite pentru sănătate

Tuse uscată – se ia o ceapă, se toacă mărunt şi se amestecă cu două linguri de grăsime de gâscă; se face masaj pe gât, iar dimineaţa se mănâncă o linguriţă din această compoziţie.

Tot pentru tuse: se ia 1 cartof, 1 ceapă, 1 măr crud; se spală bine, se curăţă şi se pun într-un litru de apă, apoi se fierbe tot până ce apa scade la jumătate; se administrează câte 1 linguriţă de fiertură înainte de masă.

Dureri de gât – intern: tinctură (o linguriţă înaintea fiecărei mese), iar extern – cataplasme cu ceapă coaptă aplicate calde.

Ceapa, mai este indicată şi într-una din următoarele situaţii

Răceală uşoară – Suc cu miere (maxim 10 linguri suc de ceapă/zi), tinctură cu vin (la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml. suc de ceapă; se lasă timp de opt zile, apoi se va strecura; se completează din nou la 1 litru vinul, după care se poate consuma ca tratament câte o lingură de 3 ori/zi). Este bine să se ia înainte de mese cu 30 minute; extern se pun cataplasme cu ceapă pe torace.

Tuse persistentă, convulsivă – se bea decoct de ceapă cât de fierbinte posibil, îndulcit cu miere. Două-trei căni pe zi din acest remediu prea puţin plăcut la gust, ba chiar respingător pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a acceselor de tuse, de eliminare a secreţiilor de pe arborele bronşic, de refacere a epiteliilor distruse de infecţia respiratorie.

Gripa – se lasă la macerat patru cepe timp de 24 de ore într-un 1 litru apă călduţă; se bea o ceaşcă între mese şi încă una înainte de culcare. Acest preparat luat dimineaţa pe stomacul gol mai are proprietatea de a ameliorara diabetul. Tot contra gripei se mai face un macerat din 2 cepe tăiate în felii subţiri care se pun într-un litru de apă plată sau de izvor; se va lua un pahar de acest amestec macerat între mese şi un alt pahar seara la culcare, vreme de cca. 15 zile.

Stări febrile, migrene, diaree, viermi intestinali – se ia o ceapă tocată, peste care se toarnă 0,5 litri de apă fierbinte, se înveleşte şi se infuzează 12 ore; se consumă un sfert de pahar de 3-4 ori/zi, cu 20 minute înainte de masă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel