miercuri, septembrie 28, 2022

Cei care nu le vor permite mamelor să alăpteze în public riscă amenzi de până la 2.000 lei. Legea, aplicabilă de duminică. „Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică”

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri  Legea 182/2021 privind alăptarea în spaţii publice, care a fost publicată joi în Monitorul Oficial nr. 651, dar care se va aplica începând de duminică.

Te-ar mai interesa: Avertisment privind cancerul: deficitul de vitamin...

Legea prevede că interzicerea în orice mod a alăptării unui copil în spaţiul public sau evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează un copil constituie contravenţie.

Cei care nu le vor permite mamelor să alăpteze în public riscă amenzi de până la 2.000 lei

Documentul prevede sancționarea cu amendă contravențională în următoarele cazuri:

  • evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și care alăptează un copil;
  • interzicerea alăptării copilului;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează.

În funcție de categoria în care se încadrează persoana care nu respectă dreptul unei mame de a alăpta în spații publice, amenzile sunt următoarele:

  • pentru persoanele fizice – de la 100 la 500 de lei;
  • pentru persoanele juridice – de la 1.000 la 2.000 de lei.

Constatarea faptelor şi aplicarea amenzilor se vor face de către Poliţia locală, de persoane împuternicite din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, după caz.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Acesta e singurul supliment pe ...

Sancțiunile amintite anterior se aplică indiferent dacă spațiile publice în care mama își alăptează copilul sunt prevăzute sau nu cu camere tip “mama și copilul”. Prevederile noii legi se aplică indiferent de vârsta celui mic.

Alina Gorghiu: „Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora”

„Vești bune pentru mămici!!

Proiectul de lege pe care l-am semnat și pe care l-am susținut, fiind mamă de doi, privind alăptarea în spații publice a fost adoptat azi de Camera Deputaților, forul decizional.

Te-ar mai interesa: Băutura din plante cu 5 ingrediente pe care o poți...

Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.

Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei.

Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate.

Te-ar mai interesa: Urmează sărbătoare cu CRUCE ROȘIE. Tot ce este bin...

Numai prin legi sănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială”, a anunțat și senatorul PNL Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private