Sari la conținut

Cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Pe care îi poți controla?

Bolile cardiovasculare se află pe lista celor mai letale boli din toată lumea. Deși dezvoltarea acestora depinde foarte mult de factorii genetici, există și factori externi care pot fi controlați, diminuând riscul bolilor.

Stilul de viață este decisiv în ceea ce privește starea noastră de sănătate. Acesta poate influența atât dezvoltatea bolilor, cât și eliminarea lor.

Alimentația, exercițiile fizice și odihna sunt principalele elemente pe care se bazează un stil de viață sănătos. Atunci când sunt în armonie, organismul nostru devine puteric și mai puțin predispus la riscul de a dezvolta diverse boli.

De asemenea, obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, au o contribuție majoră în intensificarea acestor riscuri.

Bolile cardiovaculare. Principalii factori de risc

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, își dedică foarte mult din timp pentru a educa românii despre sănătate.

Pe site-ul medicului se regăsesc o multitudine de factori de risc ce contribuie la dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare.

Vârsta. Înaintarea în vârstă crește riscul de deteriorare și îngustare a arterelor și de slăbire sau îngroșare a mușchiului cardiac.

Sexul. Bărbații prezintă, în general, un risc mai mare de boli de inimă. Riscul pentru femei crește după menopauză.

Antecedente familiale. Un istoric familial de boli de inimă crește riscul de boală coronariană, mai ales dacă un părinte a dezvoltat-o la o vârstă fragedă (înainte de 55 de ani pentru o rudă de sex masculin, și 65 de ani pentru o rudă de sex feminin).

Fumatul. Nicotina vă strânge vasele de sânge, iar monoxidul de carbon poate deteriora căptușeala interioară a acestora, făcându-le mai sensibile la ateroscleroză. Atacurile de cord sunt mai frecvente la fumători decât la nefumători.

Alimentația deficitară. O dietă bogată în grăsimi, sare, zahăr și colesterol poate contribui la apariția bolilor de inimă.

Tensiune arterială ridicată. Tensiunea arterială ridicată necontrolată poate duce la întărirea și îngroșarea arterelor, îngustând vasele prin care circulă sângele.

Diabetul. Diabetul vă crește riscul de boli de inimă. Ambele afecțiuni au în comun factori de risc similari, cum ar fi obezitatea și tensiunea arterială ridicată.

Inactivitatea fizică. Lipsa de exerciții fizice este, de asemenea, asociată cu multe forme de boli de inimă și cu unii dintre ceilalți factori de risc ai acesteia, scrie drvasiradulescu.ro.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: