Sari la conținut

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi despre fumat. Ce îl face nociv, de fapt?

cum renunți la fumat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Crește numărul copiilor care fumează

Fumatul este principala cauză pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. Pe lângă subtsanțele nocive pe care tutunul le conține, se pare că un alt factor asociat contribuie la dezvoltarea leziunilor ireversibile. Iată care este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi despre fumat și de ce este esențial să renunți la acest obicei !

Tutunul conține o multitudine de substanțe toxice, dăunătoare pentru plămâni și pentru întreg organismul. Cu toate acestea, specialiștii consideră că plămânii sunt afectați de un alt factor asociat cu fumatul: temperatura. Fumul inhalat la temperatura ridicată provoacă, în timp, deteriorarea ireversibilă a plămânilor.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi despre fumat

„Leziunile generate de fumat sunt ireversibile, pentru că tutunul, la temperaturi înalte, distruge plămânul. După întreruperea fumatului se stopează declinul accelerat al funcţiei pulmonare consecutiv, de obicei, acestui efect distructiv. Totodată, scade şi din iritaţia bronşiectaziei, deci din obstrucţia la nivelul căilor aeriene inferioare”, explică Dr. Florin Mihălțan, pneumolog, potrivit Click! Sănătate.

Care sunt riscurile?

„Foarte pe scurt, aş vrea să atrag atenţia asupra unui singur lucru, şi anume: dacă fumaţi lăsaţi-vă de fumat; dacă nu fumaţi, nu vă apucaţi de fumat; dacă fumaţi şi nu puteţi să vă lăsaţi de fumat, nu vă apucaţi de fumat”, a transmis medicul Mircea Dediu, oncolog.

În altă ordine de idei, întrebat în câţi ani de când un om se lasă de fumat riscul unor afecţiuni provocate de acest obicei se reduce până la nivelul unui nefumător, Mircea Dediu a răspuns:

“E complicat să răspund. Ţine de perioada cât a fumat, de numărul de ţigări fumate, de vârsta pe care o are. Dar se consideră că deja după zece ani de când te-ai lăsat de fumat, există o scădere importantă a riscului de apariţie a cancerului pulmonar şi să considerăm că la 20 de ani de când te-ai oprit din fumat te apropii de riscul populaţiei nefumătoare”, explică Dr. Mircea Dediu, medic primar oncolog, potrivit DC News.

Fumătorii pasivi, la fel de afectați?

„Fumătorul pasiv are riscuri foarte apropiate de cele ale fumătorului activ. Acestea depind de durata expunerii, de numărul de fumători din cameră, de frecvenţa fumatului acestora, de sistemul de ventilaţie. Există exemple în care soţul sau soţia, în mod cu totul nevinovat, au făcut un cancer pulmonar din cauza fumătorului din casă, după cum există nenumărate cazuri de familii de fumători unde generaţii succesive au împărtăşit aceeaşi soartă şi au plătit acelaşi tribut fumatului”, explică Dr. Florin Mihălțan, pneumolog, potrivit Click! Sănătate.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel