Sari la conținut

Cel mai bun ulei vegetal pentru sănătate! De ce ar trebui să-l folosești mai des

ulei
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
atentie la refolosirea uleiului de prajit

Cel mai bun ulei pentru sănătate! Grăsimile joacă un rol esențial pentru sănătatea noastră. Includerea grăsimilor sănătoase în alimentație poate îmbunătăți absorbția nutrienților, ajută la sănătatea inimii și la creșterea factorului de sațietate.

Cu toate acestea, alegerea tipurilor potrivite de grăsimi, inclusiv a uleiurilor de gătit, este foarte importantă. În timp ce unele uleiuri sunt mai potrivite pentru gătit la căldură mai mare și pot oferi beneficii pentru sănătate, altele pot dăuna, dacă sunt folosite prea des, potrivit Health.com.

Iată unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale

Uleiul de rapiță este un ulei vegetal extras din semințele plantei de rapiță. Acest ulei este bogat în acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul oleic și acid linoleic, care sunt benefice pentru sănătate.

Potrivit medicilor cardiologi, are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). De asemenea, uleiul de rapiță conține vitamina E, care are proprietăți antioxidante și contribuie la sănătatea pielii.

Uleiul de rapiță previne bolile de inimă

Mai mult, uleiul de rapiță este cunoscut pentru neutralitatea sa de gust, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în gătit și în prepararea alimentelor. Este folosit adesea în prepararea salatelor, a sosurilor și la prăjit alimente.

Beneficiile uleiul vegetal de rapiță

De asemenea, uleiul de rapiță este utilizat în industria cosmetică, în produsele pentru îngrijirea părului și a pielii, datorită proprietăților sale hidratante și emoliente.

Cu toate acestea, este important să menționăm că uleiul de rapiță are un conținut ridicat de acizi grași omega-6, iar un consum excesiv de acizi grași omega-6 poate avea efecte negative asupra sănătății. Prin urmare, este recomandat să se consume ulei de rapiță în cantități moderate și să se mențină un echilibru în consumul de acizi grași omega-3 și omega-6.

După cum este susținut experții medicali, uleiul menționat mai sus acționează pentru a preveni bolile de inimă și reduce riscul de deces cardiovascular la supraviețuitorii unui prim și recurent infarct miocardic.

În acest fel, s-a demonstrat că dieta de tip mediteranean a cărei sursă de acid alfa-linolenic era uleiul de rapiță, pacienții cu BCV au văzut evenimentele fatale și non-fatale reduse semnificativ.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel