Categories: Ştiri sănătate

Cel mai consumat pește de români este extrem de periculos pentru sănătate. Dr. Carniciu: „Vine cu toxine şi nici nu are prea mulţi nutrienţi”

În ultimii ani, cantitatea de carne de peşte consumată de români a crescut. Cu toate acestea suntem printre ţările codaşe în Europa la consumul de peşte. Un român mănâncă anual 7 kilograme în timp ce media în Occident este de 24 de kilograme.

Cantitatea totală de peşte care se vinde în România este de 120.000 de tone, anual. Dintre acestea, 100.000 provin din import şi doar 20.000 reprezintă producţie locală. Din ce producem în ţară, 12.800 de tone sunt obţinute din acvacultură, 2.000 de tone din Marea Neagră şi aproximativ 4.000 de tone din apele interioare.

Este cunoscut de toată lumea că peştele este recomandat tuturor pentru o dietă echilibrată, acesta conţinând substanţe necesare organismului nostru. Din păcate, spun medicii, există şi tipuri care trebuie evitate. Peştele toxic pentru sănătatea românilor este şi unul foarte consumat de aceştia – pangasius. Preferat de multe persoane pentu că este iefin, nu are oase şi este uşor de gătit, el este, însă, foarte periculos.

„Peştii pot fi foarte toxici, dacă nu ştim cum să-i alegem şi, mai ales, în funcţie de condiţiile în care au fost crescuţi.

Pangasiusul, pe lângă faptul că nu are prea mulţi nutrienţi, dar este foarte comod de gătit, pentru că nu are oase, mai vine şi cu o cantitate suficient de mare de toxine.

Motivul este acela că el trăieşte într-un mediu poluant şi este şi un peşte sanitar, deci clar se hrăneşte numai cu toxine”, a explicat medicul nutriţionist Simona Carniciu.

Pe lângă pangasius, specialiştii spun că sunt şi alte specii de peşte pe care ar trebui să le evităm sau  să le consumăm în cantităţi cât mai mici. Printre acestea se numără şi bibanul sau rechinul. Şi somnul se află pe lista “neagră. Pentru a accelera creşterea, mulţi producători îi hrănesc cu hormoni.

Dr. Simona Carniciu: „Peşti foarte sănătoşi sunt păstrăvul, merluciul, macroul, carasul”

„Dacă este mai mare de 0,5 kilograme poate să acumuleze o cantitate mare de mercur”, mai atenţionează nutriţionistul.

În schimb, peşti foarte sănătoşi sunt păstrăvul, merluciul, macroul, carasul. În plus, trebuie gătiţi sănătos şi să avem grijă să nu luăm bucăţi de kilograme foarte mari, mai explică medicul nutriţionst Simona Carniciu.

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

11 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia