Sari la conținut

Cel mai grav scandal de maternitate din istoria NHS: 300 de bebeluși au murit sau au rămas cu leziuni ale creierului. Cel puțin 12 femei au murit în timpul nașterii

bebelus
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alaptarea bebelusilor

Cel mai grav scandal de maternitate din istoria NHS: 300 de bebeluși au murit sau au rămas cu leziuni ale creierului. Cel puțin 12 femei au murit în timpul nașterii.

Scandal de maternitate din Shewsbury, unde trei sute de bebeluși au murit sau au rămas cu leziuni ale creierului din cauza unor erori care puteau fi evitate în îngrijire, la Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust (SaTH), care este principalul furnizor de servicii spitalicești pentru Shropshire, Telford și Wrekin și North Powys, din Marea Britanie.

Acuzații extrem de grave la o maternitate din Marea Britanie: 300 de bebeluși au murit sau au rămas cu leziuni ale creierului

Potrivit independent.co.uk, astăzi urmează să fie publicat raportul final al revizuirii independente a serviciilor de maternitate la NHS Trust.

Este cel mai grav scandal de maternitate din istoria NHS. Peste două decenii la Shrewsbury și Telford NHS Trust, sute de bebeluși au fost lăsați cu leziuni cerebrale sau morți. Mamele îndoliate au fost învinuite pentru moartea bebelușilor lor.

Donna Ockenden (pictured), is the former senior midwife who has lead the independent inquiry into baby deaths at scandal-hit Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust

Moașa independentă Donna Ockenden, directorului executiv al Consiliului pentru Nursing și Moașă (NMC), a fost rugată să investigheze îngrijirea maternității la trust în 2017 de către secretarul de sănătate la acea vreme, Jeremy Hunt. Inițial au fost 23 de cazuri de îngrijorare.

Familiile au fost „reduse la tăcere sau ignorate”, a declarat o fostă moașă care conduce o anchetă majoră privind îngrijirea maternității înainte de publicarea raportului ei.

De atunci, alte sute de familii au contactat echipa de evaluare Ockenden. Mărturiile lor au dezvăluit o încredere care nu a reușit să investigheze sau să învețe din greșeli și nu a avut bunătate și compasiune față de familiile îndoliate.

Au fost analizate peste 1.400 de cazuri, majoritatea incidentelor având loc între 2000 și 2019. Acestea includ și decesele mamelor.

Decesele bebelușilor și acuzațiile de îngrijire proastă a maternității la Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust (SaTH) au fost analizate de ancheta independentă Ockenden. Ancheta a fost înființată în 2017 de secretarul de sănătate de atunci, Jeremy Hunt, și analizează experiențele a 1.862 de familii.

În unele cazuri, femeile au fost medicate și forțate să facă nașteri traumatice cu forceps – lăsând copiii cu cranii fracturate și oase rupte – din cauza unei politicii spitalului de a evita nașterile prin cezariană.

„A existat o politică în cadrul Shrewsbury and Telford Hospital Trust pentru a menține ratele de cezariană scăzute, deoarece a fost percepută ca esența unei bune îngrijiri de maternitate în unitate. În general, nu părea să se ia în considerare dacă această politică a contribuit la un rău inutil.”

Shrewsbury maternity scandal: Mothers were blamed for the death of their baby | ITV News

Personalul maternității a provocat suferință pacienților prin folosirea unui „limbaj neadecvat”, dând vina pe mamele îndoliate pentru pierderea lor.

Acuzațiile sunt extrem de dure: cel puțin 12 mame au murit în timpul nașterii, iar unele familii au pierdut mai mult de un copil.

„Au existat numeroase oportunități ca sistemul să se trezească și să realizeze că există o problemă la această încredere. Au existat o serie de ocazii în care familiile au încercat să fie auzite de-a lungul multor ani și au fost reduse la tăcere sau ignorate”, a declarat Donna Ockenden, potrivit sursei citate. 

Ea a adăugat: „Am văzut familii care au fost despărțite, familii în care relațiile au fost rupte, cazuri de traumă și PTSD care au persistat ani de zile după eveniment, precum și o tristețe teribilă și teribilă. Uneori, după ce mă întâlneam cu familii, mă întorceam în camera mea de hotel și plângeam.”

Un raport intermediar publicat în decembrie 2020 a evidențiat o serie de eșecuri, inclusiv neascultarea adecvată a părinților. Revizuirea a arătat că personalul maternității a provocat suferință pacienților prin folosirea unui „limbaj neadecvat” și dând vina pe mamele îndoliate pentru pierderea lor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel