Sari la conținut

Cel mai grav sezon al virozelor la COPII în România. Anunțul MS de ultim moment: ACEASTA este lista noilor centre de evaluare PEDIATRICĂ

criza medicală

Anunțul MS de ultim moment: ACEASTA este lista noilor centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică, doar săptămâna trecută au fost înregistrate 97.272 de cazuri, în creștere față de săptămâna anterioară.

Cel mai grav sezon al virozelor la COPII în România

Există în acest moment 2 tipuri de patologie în ceea ce privește aceste infecții, potrivit medicilor.

  • Sunt infecțiile virale pe care le întâlnim în special la sugari și la copii mici, care realizează forme severe, un număr mult mai mare de forme severe față de ceea ce știam în această perioadă.
  • Iar al doilea tip de patologie este patologia bacteriană, practic supra-infecțiile bacteriene după aceste viroze severe pe care le întâlnim în special la copii mai mari, chiar și la adolescenți.

Anunțul Minsterului Sănătății privind lista noilor centre de evaluare pediarică

În acest context, Minsiterul Sănătății (MS) anunță că au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii.

Rolul acestor centre este acela de a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.

Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

„Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU)”, se arată într-un comunicat MS.

Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul ”Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății.

AICI găsiți lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

LISTA-NAȚIONALĂ-A-CENTRELOR-DE-EVALUARE-PEDIATRICA-VIROZE

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel