Sari la conținut

Cel mai ieftin ”medicament” crește în ghiveci și combate mai multe boli decât ai crede

Mușcatele tradiționale românești sunt cele mai rezistente la frig și respectiv căldură, găsindu-se într-o gamă largă de forme, mărimi și culori.

Mușcatele, nu sunt pretențioase, cresc foarte bine în pământ de grădină, dar și în amestec îmbogățit cu turbă și nisip. Preferă temperaturile mai joase, care favorizează în mare măsură, înflorirea, potrivit site-ului gradinamea.ro. Ele trebuie protejate de lumina directă a soarelui și curenții puternici de aer. Au nevoie de apă dar nu în exces. Este important să asigurăm plantelor o fertilizare regulată de care depinde aspectul estetic al acesteia. Astfel, o dată la două săptămâni, din luna aprilie până în luna septembrie, se adaugă în apa de udare îngrășământ lichid special pentru mușcate.

Planta conține o mulțime de substanțe, precum tanin, amidon, sare, acizi organici, antocieni, flavonoide, uleiuri esențiale și este bogată în calciu și o substanță mai puțin studiată — geranin, care are o acțiune antispasmodică, anti-inflamatoare, antiedematoasă, analgezică și antiseptică.

 

În medicina populară tradițională, mușcata a fost folosită în tratarea ulcerului, durerilor de cap și de urechi. În unele părți din America Latină, se spune că îmbăierea în apa cu mușcate ajută la vindecarea iritațiilor pielii. În Africa de Sud speciile de Pelargonium au fost utilizate pentru a trata diareea, dizenteria și sifilisul.

În scop terapeutic, de la mușcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne și florile din care se prepară infuzii, sucuri sau maceratul la rece de mușcată. Proprietățile benefice ale mușcatei sunt dintre cele mai utile și mai puternice în sensul efectelor asupra organismul uman. Experimentele efectuate cu aceste plante, au arătat că mușcata poate curăța aerul de bacterii. Totodată, substanțele volatile emise de floare umplu casa cu o aromă plăcută, cu efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.

Mușcata este utilizată pe o scară largă în bolile inflamatorii ale nasului și gâtului. Infuzia de mușcată se poate folosi în cazurile de mastopatie, fibrom uterin, noduli mamari, detoxifiere. Sucul de frunze poate ajuta la vindecarea otitei.

Amestecul format din sucul de frunze și flori proaspete de mușcată, miere de albine, tinctură de propolis și vin roșu organic, care se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un recipient din sticlă, la frigider, este util în combaterea calculilor renali, potrivit site-ului doxologia.ro.

Uleiul esențial de mușcată are asupra organismului uman un efect calmant pronunțat și ameliorează depresia. Sunt binevenite câteva ghivece de mușcate în dormitor, ele contribuind la realizarea unei atmosfere de pace și liniște. Uleiul de mușcată îndepărtează spasmele vaselor de sânge și elimină astfel dureri de cap, îmbunătățește circulația sângelui, tratează nevralgii, nevrite, sindromul radicular și scade nivelul de zahăr din sânge.

Infuziile din partea verde a plantei au efect antiinflamator și antiseptic. Ele dizolvă depozite de sare în rinichi fiind recomandate în boli reumatice și gută. Decocturile ajută în cazurile de diaree prelungită sau dizenterie. În plus, mușcata în formă de infuzii și decocturi este folosită împotriva insomniei, convulsiilor epileptice, febrei, nevralgiilor și durerilor de dinți, potrivit webmd.com.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.