Sari la conținut

Cel mai important moment din zi în care trebuie luată aspirina

Aspirina poate fi de mare ajutor în anumite circumstanțe însă aceasta, în unele cazuri, poate provoca evenimente nedorite.

Aspirina rămâne cel mai utilizat medicament din lume și are o istorie îndelungată în tratarea durerii, reducerea febrei și a inflamației.

Egiptenii și sumerienii au folosit, cu mii de ani în urmă, un precursor al aspirinei, care se găsea în scoarța salciei.

Astăzi, medicii recomandă aspirina și pentru prevenirea apariției unor probleme de sănătate. De asemenea, aspirina este prescrisă în doze mici pentru a reduce riscul de apariție a evenimentelor cardiovasculare, în special a infarctului miocardic. Ideea este că aspirina subțiază sângele, împiedicând astfel formarea cheagurilor de sânge. Aspirina blochează producția de prostaglandine, mesageri chimici realizați de aproape fiecare celulă din corp care cauzează umflături, durere și febră.

Există însă un factor important de care ar trebui să ținem cont când luăm acest medicament.

Potrivit site-ului Healthdigest, Preventive Services Task Force recomandă medicilor să prescrie doze mici de aspirină pentru a reduce riscul de cancer colorectal în rândul pacienților de peste 50 de ani.

Cel mai important este momentul din zi în care trebuie luată aspirina

După cum arată studii de specialitate, în cazul prevenirii apariției unor probleme cardiovasculare, cel mai important este momentul din zi în care trebuie luată aspirina. Cercetările arată că riscul pentru un astfel de eveniment crește cu 40% dimineața, conform American Journal of Hypertension.

Apariția evenimentelor cardiovasculare

În plus, reactivitatea trombocitelor este mai mare dimineața, potrivit unui studiu publicat în Journal of Thrombosis and Haemostasis. Această combinație îi face pe experți să concluzioneze că reactivitatea trombocitelor contribuie la apariția evenimentelor cardiovasculare.

Un studiu realizat de Centrul Medical al Universității din Leiden, din Țările de Jos, a constatat că administrarea aspirinei înainte de culcare a redus reactivitatea trombocitelor. Practic, studiul sugerează că aspirina poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare dimineața, însă sunt necesare mai multe cercetări.

Care sunt riscurile consumului de aspirină

Chiar dacă aspirina poate fi de mare ajutor în anumite circumstanțe, nu este indicată pentru toată lumea. Într-adevăr, poate reduce riscul atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale în cazul persoanelor care au trecut deja prin ele, dar consumul aspirinei poate avea și efecte nedorite, precum sângerări ale stomacului și alte probleme intestinale.

În consecință, pentru persoanele care nu prezintă un risc crescut de probleme cardiovasculare, dezavantajele administrăii zilnice a aspirinei pot depăși beneficiile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel