Sari la conținut

Reacții adverse ale aspirinei: ochii și pielea galbene ar putea fi un semn al ficatului afectat! Descoperă întreaga listă de efecte adverse!

Mulți dintre noi se bazează pe analgezice pentru a trece prin stari incomode, cum ar fi durerile de cap, durerile de stomac si alte probleme de sanatate. Cu toate acestea, ca toate lucrurile, acestea trebuie luate cu moderație.

Și, ca toate medicamentele, aspirina poate provoca reacții adverse – deși nu apar la toată lumea. NHS recomandă să luați „cea mai mică doză” care funcționează pentru dumneavoastră „pentru cel mai scurt timp posibil” pentru a reduce riscul oricăror efecte secundare nedorite. Efectele secundare frecvente ale medicamentului includ indigestie ușoară și sângerări .

Acestea tind să afecteze mai mult de una din 100 de persoane și sunt destul de ușor de gestionat.

Dar există și alte efecte secundare, mult mai grave, care pot fi îngrijorătoare.

Serviciul de sănătate explică că dacă „albul ochilor se îngălbenește sau pielea devine galbenă (acest lucru poate fi mai puțin evident pe pielea maro sau neagră) sau dacă urina este închisă la culoare”, „poate fi un semn de probleme hepatice”.

Aspirina este de obicei folosită pentru dureri precum dureri de cap, dureri de dinți și dureri menstruale.

Dar poate fi folosit și pentru a trata răceala și simptomele asemănătoare gripei și pentru a reduce temperatura ridicată.

Este cunoscut ca acid acetilsalicilic și aparține unui grup de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene.

Aspirina combinată cu alte ingrediente este, de asemenea, disponibilă în unele remedii pentru răceală și gripă.

Puteți cumpăra majoritatea tipurilor de aspirină din farmacii, magazine și supermarketuri, deși unele tipuri sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

Nu este recomandat copiilor sub 6 ani.

Alte reacții adverse grave ale aspirinei sunt dacă:

  • tușiți sânge sau aveți sânge în urină, scaun sau vărsături
  • articulațiile mâinilor și picioarelor dumneavoastră sunt dureroase – acesta poate fi un semn al nivelurilor ridicate de acid uric în sânge
  • mâinile sau picioarele tale sunt umflate – acesta poate fi un semn de reținere de apă

Medicamentul poate duce, de asemenea, la ulcere gastrice.

„Aspirina poate provoca ulcere în stomac sau intestin, mai ales dacă o luați pentru o perioadă lungă de timp sau în doze mari”, spune NHS.

Medicul dumneavoastră vă poate spune să nu luați aspirină dacă aveți un ulcer la stomac sau dacă ați avut unul în trecut.

Dacă riscați să faceți un ulcer la stomac și aveți nevoie de un analgezic, luați paracetamol în loc de aspirină, deoarece este mai blând cu stomacul.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel