vineri, august 12, 2022

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femeile din România. În fiecare an, peste 8.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în România. Cele mai multe (8 din 10) au peste 50 de ani, însă şi femeile mai tinere pot suferi de această afecţiune.

Primul simptom al cancerului mamar pe care majoritatea femeilor îl observă este un nodul sau o zonă de ţesut îngroşat la nivelul sânului. Cei mai mulţi noduli (90%) nu sunt canceroşi, însă întotdeauna este cel mai bine să efectuaţi un control la medicul de familie sau la medicul ginecolog.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să faci pentru ca el să nu te uite nici...

Simptome

Consultaţi medicul de familie sau medicul ginecolog în cazul în care observaţi oricare dintre următoarele simptome:

Un nodul sau o zonă de ţesut îngroşat la oricare dintre sâni;

O modificare în dimensiuni sau formă a unuia sau ambilor sâni;

Secreţie la nivelul oricăruia dintre mameloane (care pot prezenta sânge);

Un nodul sau o umflătură la oricare dintre axile;

Neregularităţi ale pielii de la nivelul sânilor;

O iritaţie pe sau în jurul mamelonului;

O schimbare în aspectul mamelonului, ca şi cum s-ar scufunda în interiorul sânului, durere în oricare dintre sâni sau la oricare dintre axile, fără a fi legate de menstruaţie.

Te-ar mai interesa: Cum vor fi influențate zodiile de luna plină din 1...

Factori de risc

Cauzele cancerului mamar nu sunt pe deplin înţelese. Acest lucru înseamnă că este dificil de spus de ce o femeie poate dezvolta cancer mamar iar o alta nu.

Anumite aspecte, cunoscute ca factori de risc, pot schimba probabilitatea ca cineva să dezvolte cancer mamar. Există anumiţi factori în privinţa cărora nu se poate face nimic, însă alţi factori pot fi schimbaţi.

Vârsta

Riscul de a dezvolta cancer mamar creşte odată cu înaintarea în vârstă. Cancerul mamar este mai frecvent în rândul femeilor de peste 50 de ani care au trecut de menopauză. 8 din 10 cazuri de cancer mamar apar la femeile de peste 50 de ani.

Te-ar mai interesa: Cum depozităm corect mâncarea în frigider: Dacă fa...

Pentru femeile cu vârsta între 50 şi 70 de ani, este recomandabil să efectueze periodic examinări de screening pentru cancer mamar.

Istoricul familial

Dacă există rude apropiate care au suferit de cancer mamar sau cancer ovarian, este posibil să aveţi un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar. Cu toate acestea, întrucât cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei, este posibil ca acesta să apară mai mult de o singură dată în cadrul aceleiaşi familii din întâmplare.

Te-ar mai interesa: Vedeta lunii SEPTEMBRIE: zodia care va avea noroc ...

Cele mai multe cazuri de cancer mamar nu sunt ereditare (acesta nu se transmite genetic), deși unele studii au demonstrat că anumite gene, cunoscute sub numele de BRCA1 şi BRCA 2, pot creşte riscul de dezvoltare a cancerului atât mamar, cât şi ovarian. Este posibil ca aceste gene să fie transmise de la părinte la copil. O a treia genă (TP53) este, de asemenea, asociată cu risc crescut de cancer mamar.

Te-ar mai interesa: Luna Plină sub semnul Vărsătorului: Ce schimbări s...

Dacă de exemplu aveţi în familie două sau mai multe rude apropiate din aceeaşi latură familială (de exemplu mama, sora sau fiica) care au avut cancer mamar la o vârstă sub 50 de ani, riscul de a avea aceeaşi boală este crescut. De aceea este recomandat să vă faceți un screening genetic pentru a verifica dacă există acele gene care fac probabilă apariţia cancerului mamar. Dacă sunteţi îngrijorată cu privire la istoricul dumneavoastră familial de cancer mamar vă sfătuim să discutaţi acest aspect cu medicul de familie.

Diagnostic precedent  de cancer mamar

Dacă în antecedente aţi avut cancer mamar sau modificări incipiente de celule canceroase neinvazive la nivelul ductelor mamare, prezentaţi un risc mai mare de a dezvolta cancer din nou fie la celălalt sân, fie la nivelul aceluiaşi sân.

 Nodul mamar benign în antecedente

Un nodul mamar benign nu înseamnă că aveţi cancer mamar, însă anumite tipuri de noduli pot creşte uşor riscul apariţiei acestuia. Anumite modificări benigne de la nivelul ţesutului mamar, precum hiperplazia ductală atipică (celulele care cresc anormal în ducte) sau carcinom lobular in situ (celule anormale la nivelul lobilor mamari) fac să crească posibilitatea de apariţie a cancerului mamar.

Densitatea sânilor

Sânii sunt alcătuiţi din mii de glande de dimensiuni mici (lobuli), care produc lapte. Acest ţesut glandular conţine o concentraţie mai mare de celule mamare comparativ cu alt ţesut mamar, făcându-l mai dens. Femeile cu ţesut mamar mai dens pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar, pentru că există mai multe celulele care pot deveni canceroase.

Ţesutul mamar dens poate face ca o scanare a sânilor (mamografie) să fie mai dificil de interpretat pentru că face ca orice noduli sau zone de ţesut anormal mai greu de depistat. Femeile mai tinere tind să aibă sâni cu o densitate mai mare. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de ţesut glandular din sâni scade şi este înlocuită de grăsime, astfel încât aceştia devin mai puţin denşi.

Expunerea la estrogen

În anumite cazuri, celulele de cancer mamar pot fi stimulate să crească prin estrogen, un hormon feminin. Ovarele, unde sunt stocate ovulele, încep să producă estrogen atunci când se instalează pubertatea, cu scopul de a regla menstruaţia.

Riscul de a dezvolta cancer mamar poate creşte uşor în funcţie de cantitatea de estrogen la care este expus corpul. De exemplu, dacă prima menstruaţie a fost la o vârstă fragedă, iar menopauza s-a instalat la o vârstă înaintată, aţi fost expusă la estrogen pentru o perioadă îndelungată. În acelaşi mod, dacă nu aveţi copii, sau dacă aţi avut copii mai târziu, se poate ca riscul de a dezvolta cancer mamar să crească uşor, deoarece expunerea la estrogen nu a fost întreruptă de o sarcină.

Supraponderabilitatea şi obezitatea

Dacă aţi trecut prin menopauză şi suferiţi de supraponderabilitate sau obezitate, prezentaţi un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar. Se consideră că acest lucru este legat de cantitatea de estrogen din corpul dumneavoastră, întrucât supraponderabilitatea sau obezitatea după menopauză determină producerea unei cantităţi mai mari de estrogen.

Alcoolul

Riscul de a dezvolta cancer mamar poate creşte în funcţie de cantitatea de alcool pe care o consumaţi. Cercetările arată că, pentru fiecare 200 de femei care în mod obişnuit consumă două băuturi alcoolice pe zi, există trei femei cu cancer mamar comparativ cu femeile care nu consumă alcool deloc.

Expunerea la radiaţii

Anumite proceduri medicale care utilizează radiaţie, precum radiografiile cu raze X şi examinările CT (tomografie computerizată), pot creşte uşor riscul de a dezvolta cancer mamar.

Terapia de substituţie hormonală (TSH) administrată la femeile cu menopauză

Terapia de substituţie hormonală (TSH) este asociată cu un risc uşor crescut de a dezvolta cancer mamar. Atât terapia combinată TSH, cât şi terapia TSH doar cu estrogen poate creşte riscul de dezvoltare a cancerului mamar, deşi riscul este un pic mai mare dacă folosiţi TSH combinată.

Se estimează că ar exista în plus 19 cazuri de cancer mamar pentru fiecare 1.000 de femei care urmează TSH combinată timp de 10 ani. Riscul continuă să crească uşor cu atât mai mult cu cât se administrează TSH, însă revine la normal dacă încetaţi să mai urmaţi acest tip de terapie.

Cum să vă hotărâţi asupra celui mai eficient tratament pentru cancer mamar?

Atunci când se hotărăşte care este cel mai bun tratament pentru dvs., doctorii vor avea în vedere următoarele:

Stadiul şi gradul de diferentiere  al tipului dvs. de cancer (cât de mare este şi cât de mult s-a răspândit);

Starea dvs. generală de sănătate;

Dacă aţi trecut de menopauză.

Tratamentele principale pentru cancer mamar sunt:

Intervenţia chirurgicală;

Radioterapia;

Chimioterapia;

Terapia cu hormoni.

Puteţi urma unul dintre aceste tratamente sau o combinaţie a acestora. Tipul de tratament sau combinaţia de tratamente va depinde de felul în care cancerul a fost diagnosticat şi stadiul în care se află. Cancerul mamar diagnosticat la screening poate fi la un stadiu incipient, însă cancerul mamar diagnosticat atunci când aveţi simptome se poate afla la un stadiu mai avansat şi necesită un tratament diferit. Comisia Oncologică va discuta care sunt cele mai potrivite tratamente şi vă va comunica opţiunile.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private