joi, iunie 30, 2022

Cel mai mic copil născut prematur. Cornelia Preda, medic neonatolog, a vorbit despre cel mai dificil caz al unui copil născut prematur.

„Pot să spun că am avut mult mai multe cazuri grele. Cel mai mic copil a fost de 500 de grame, 24 de săptămâni, care a stat trei luni la noi în spital, dar este bine.

Sigur, urmărit de o echipă interdisciplinară și acum face recuperare medicală și chinetoterapie, dar suntem bucuroși să nu are retinopatie de prematuritate, din punct de vedere neurologic evoluează bine, din punct de vedere motor, nu are boală pulmonară cronică, nu are nevoie de oxigen, deci sunt multe lucruri bune”, a declarat dr. Cornelia Preda, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Te-ar mai interesa: Cum arată regimul lui David Popovici. A exclus ace...

Laptele matern, soluția pentru salvarea copiilor născuți prematur

„Dacă e să spun despre cazul care m-a impresionat cel mai mult, știți cât de important e ca odată ce un prematur se naște, tu, ca medic neonatolog, fie că folosești alimentație parenterală, adică administrată pe un vas de sânge, fie că folosești alimentație normală, să ajungi la ritmul de creștere pe care copilul ăsta l-ar fi avut intra-uterin.

De obicei, laptele matern este ok în a salva un prematur.

Și am avut un caz, o doamnă, care avea mastectomie deoarece avusese cancer mamar în antecedente. Și a născut un bebeluș în 28 de săptămâni. A trebuit să-l hrănim cu formulă specială pentru prematuri și îmi dau seama cât de mult a evoluat medicina, pentru că acest copil este foarte bine, foarte deștept”, a povestit medicul.

Te-ar mai interesa: R. Kelly, condamnat la 30 de ani de închisoare. Câ...

„Adică laptele praf este apropiat de laptele mamei?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Laptele praf e o denumire foarte largă. Aș spune formulele speciale pentru prematuri, care sunt acum foarte sofisticate, conțin toți nutrienții necesari ca un bebeluș să se dezvolte și avem acest exemplu clar să funcționează. Sigur, laptele de mamă este cel mai important la prematur, pentru că previne complicații de tip enterocolită ulcero-necrotică.

Te-ar mai interesa: Atenție la acest medicament! Medicul Mihai Craiu t...

Dar decât să nu hrănești un copil deloc, e de preferat să-i dai această formulă specială”, a mai spus dr. Cornelia Preda.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private