Sari la conținut

Cele 5 alimente care distrug densitatea osoasă. Când osele devin fragile, apare osteoporoza

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
pericol în viaţa de zi cu zi

Densitatea osoasă poate fi determinată de câțiva factori, dar cei mai imperativi sunt dieta și rutina de antrenament. Dacă oasele tale au carențe de calciu, vitamina D sau alți nutrienți, oasele vor începe să devină frangibile, ceea ce duce la osteoporoză – o boală care slăbește oasele.

Ce poate provoca densitatea osoasă?

Există anumite alimente care sunt excepțional de dăunătoare pentru oase, deoarece duc la pierderea calciului. În plus, obiceiurile alimentare joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește sănătatea oaselor. Iată o listă cu câteva alimente care pot scădea densitatea osoasă.

Băuturi carbogazoase

De-a lungul timpului, băuturile carbogazoase pot afecta densitatea osoasă. Conținutul de zahăr din aceste băuturi poate extrage calciul din oase, ceea ce le face mai fragile. Acidul din aceste băuturi carbogazoase provine de la mulți acizi diferiți care diminuează capacitatea oaselor de a absorbi calciul. În plus, dizolvă calciul care este prezent în organism.

Consumul de alcool

Consumul în exces de alcool vă poate slăbi oasele în mai multe moduri. Alcoolul poate împiedica absorbția calciului și a altor nutrienți necesari sănătății oaselor. De asemenea, poate distruge capacitatea de a redezvolta țesuturile osoase. În plus, consumul în exces de alcool este, de asemenea, asociat cu creșterea căderilor și ratelor de fractură, ceea ce poate duce rapid la o scădere a densității osoase.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cofeină

Unul dintre cei mai mari vinovați care duc la pierderea osoasă este cofeina. Este un diuretic. Prin urmare, aportul în exces de cofeină drenează apa și nutrienții esențiali din organism. De asemenea, încurajează rinichii să elimine calciul din sânge, ceea ce provoacă în cele din urmă o pierdere a densității osoase.

În plus, vă face oasele mai slabe și mai fragile. Cofeina este un stimulent care interferează cu absorbția calciului și a altor substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea oaselor.

Consum mare de sare

Conform multor cercetări efectuate asupra sării și osteoporozei, se dezvăluie că o creștere cu 100 mmol a cantității de sare din dieta ta a eliminat calciul cu 1,4 mmol. Cu cuvinte simple, de fiecare dată când consumi sare, corpul tău eliberează o cantitate de calciu.

Și mai mult de 99% din calciu este stocat în oasele tale; de unde crezi ca extrage sarea calciul?

Dacă vă confruntați cu dureri de spate, fracturi osoase, dificultăți de respirație etc., este imperativ să consultați cât mai curând un specialist în sănătate, cum ar fi ortopedie, endocrinolog sau reumatolog, pentru a vă evalua starea de sănătate a oaselor.

Un medic vă poate ajuta să cunoașteți cauza principală, starea oaselor și vă poate oferi tratamentul necesar. Acestea sunt în general simptomele osteoporozei. Diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni pierderea osoasă viitoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel