Sari la conținut

Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când bei bere în fiecare zi

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă ideea ta de relaxare la sfârșitul zilei presupune să deschizi o bere, nu ești singurul. Potrivit Statista, în 2021, industria americană a berii a avut venituri de aproximativ 109 miliarde de dolari, iar, în medie, consumatorii au băut aproximativ 68 de litri (18 galoane) în decursul anului.

În comparație cu alte băuturi alcoolice, berea este ușor de procurat în magazine datorită alcoolului scăzut în volum (ABV); multe beri au sub 5% ABV, ceea ce le face să poată fi vândute în magazinele alimentare din statele cu legi stricte privind băuturile alcoolice. Cu toate acestea, în timp ce aceste cifre ABV scăzute pot determina consumul de bere să pară o opțiune mai bună decât alte băuturi alcoolice, este important să rețineți modul în care consumul unei beri în fiecare zi își pune amprenta asupra sănătății dumneavoastră generale – atât imediat, cât și pe termen lung.

Informații nutriționale despre bere

Conform USDA, o cutie de 12 uncii (355 ml) de bere obișnuită conține:

 • Calorii: 153
 • Proteine: 2 g
 • Total grăsimi: 0 g
 • Carbohidrați: 13 g
 • Fibre: 0 g
 • Zaharuri: 0 g
 • Alcool: 14 g
 • Niacină: 2 mg
 • Riboflavină: <1 mg
 • Colină: 36 mg
 • Folat: 21 mcg
 • Magneziu: 21 mg
 • Fosfor: 50 mg
 • Seleniu: 2 mcg
 • Vitamina B12: <1 mcg
Beneficiile berii pentru sănătatea rinichilor
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Ce se întâmplă în organism atunci când  bei bere zilnic

Poate ajuta la densitatea osoasă

Potrivit unei analize din 2021 publicată în Nutrients, consumul de bere a fost asociat cu creșterea densității minerale osoase atât la bărbați, cât și la femei, iar consumul unei beri pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de fractură de șold.

Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a susține acest lucru și pentru a evalua dacă beneficiile depășesc dezavantajele consumului de bere.

Creștere în greutate și burtă de bere

Berea crește aportul de calorii și carbohidrați și ar putea preveni arderea grăsimilor. De asemenea, conține fitoestrogeni, care pot crește riscul de stocare a grăsimii abdominale.

Risc crescut de boli de inimă

Consumul excesiv de alcool determină o creștere a frecvenței cardiace, care este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu afecțiuni cardiace existente și hipertensiune arterială.

Un studiu din 2018 publicat în numărul din aprilie al The Lancet a constatat că persoanele care au băut 10 sau mai multe băuturi pe săptămână au murit de boli cardiovasculare cu unul sau doi ani mai devreme decât persoanele care consumau cinci băuturi sau mai puține pe săptămână.

Consumul de 18 băuturi sau mai mult pe săptămână reduce speranța de viață cu 4 până la 5 ani.

Dăunează ficatului

Consumul excesiv de alcool cauzează leziuni hepatice și duce la boli hepatice. Inițial, o persoană dezvoltă ficatul gras, în cazul în care excesul de grăsime este stocat în ficat, ceea ce mai târziu duce la o inflamație a ficatului (hepatită). În cele din urmă, atunci când țesutul cicatricial se acumulează din hepatită/inflamație cronică, persoana dezvoltă ciroză.

Leziuni ale nervilor

Consumul excesiv de bere pe termen lung poate duce la neuropatie alcoolică. Leziunile nervoase sunt asociate cu perioade lungi de băut prea mult, precum și cu deficiențe nutriționale cauzate de consumul excesiv de alcool.

Probleme de memorie

Consumul excesiv de alcool provoacă pierderi de memorie. Acest lucru poate apărea după o noapte de băut excesiv. Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate duce, de asemenea, la pierderea permanentă a memoriei și la demență.

Disfuncție sexuală

Disfuncția erectilă are o prevalență mai mare la cei care beau în exces.

Daunele cauzate de consumul zilnic de alcool variază de la persoană la persoană. Severitatea daunei variază, de asemenea, în funcție de sexul dvs. și de alți factori.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel