Sari la conținut

Cele 5 limbaje ale iubirii. Beatrice Enăchescu. „Ce anume a făcut partenerul tău pentru tine, astfel încât să te simți iubită?”

Cuplu fericit
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru o relatie sanatoasa

Cele 5 limbaje ale iubirii. Beatrice Enăchescu. „Ce anume a făcut partenerul tău pentru tine, astfel încât să te simți iubită?”

Iubirea este universală, dar modul în care fiecare dintre noi o exprimă este unic. O prostă intrepretare a limbajului iubirii duce, de cele mai multe ori la suferințe și despărțiri. Suucesul de care s-a bucurat cartea „Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”, considerată drept „una dintre primele 10 cărţi care au influenţat lumea în ultimii 25 de ani”, a atras atenția psihologilor.

Aceștia au conștientizat că, deși toată lumea iubește, limbajul prin care transmite fiecare dintre noi dragostea este unul unic. Iar neînțelegerea exactă a mesajului transmis, a tipului de limbaj folosit, poate avea repercursiuni dintre cele mai nefericite asupra vieții noastre intime.

„La început, într-o relație, lucrurile sunt foarte frumoase. Suntem îndrăgostiți, adrenalina zburdă prin noi, vedem doar lucrurile bune. Noi ne dorim să fim alături de partenerul nostru, pentru că proiectăm asupra lui toate calitățile pe care ar vrea să le aibă. În acest context manifestăm și cele cinci limbaje ale iubirii”, a explicat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu, în cadrul emisiunii DOC PLAY, pe contul de YouTube, Doctorul Zilei.

Ce înseamnă limbaj al iubirii și cum putem să-l decodificăm

Potrivit specialiștilor, la începutul unei relații, in faza de îndrăgostire (care, în general durează până la 2 ani), avem tendința să comunicăm cu cel de lângă noi folosind toate cele cinci limbaje, motiv pentru care nu acolo apar discrepanțe.

În timp, însă, când relația intră pe un nivel de stabilitate, vom oferi ce avem noi nevoie, presupunând că și partenerul are nevoie de același lucru. Ceea ce, de cele mai multe ori nu este adevărat. În acest fel ajungem în punctul în care noi nu ne simțim apreciate eforturile, iar celălalt are senzația că nu facem nimic și se simte neiubit.

„Pe acest platou de stabilitate, începem să manifestăm doar acel limbaj care ne este familiar. Este un limbaj al iubirii dobândit din familie, din ceea ce vedem la părinții noștri, la bunicii noștri, la figurile de atașament.

În momentul în care un părinte spune „Te iubesc” și își îmbrățișează copilul, pentru acel copil mesajul iubirii acesta este. „Mă iubește, mă ia în brațe”, iar persoana respectivă decodifică iubirea în acești termeni.

În momentul în care un părinte vine la copil și spune „Te iubesc” și-i dă cadou o mașinuță, iar acest lucrur se întâmplă foarte frecvent, copilul asociază iubirea cu darurile. Astfel, el va decodifica iubirea prin aceste daruri.

Nu este ceva rău. Limbajele iubirii sunt normale și naturale. Important este să le decodificăm și să știm ce să facem cu ele ca să înțelegem mesajul corect și să ne adresăm partenerului/partenerei în termenul cunoscut de el/ea”, a subliniat psihoterapeutul.

Problemele de cuplu apar de multe ori tocmai pentru că unul dintre parteneri consideră că nu este iubit. Când, de fapt, iubirea există, dar mesajul corect nu ajunge la partener. Pentru a înțelege care este limbajul propriu al iubirii, e de ajuns să-ți amintești când și în ce fel te-ai simțit cel mai bine lângă persoana iubită.

Ce te-a făcut să te simți bine? Ce te-a făcut să te simți specială? Ce te-a făcut să te simți apreciată? Ce anume a făcut partenerul tău pentru tine, astfel încât să te simți iubită? Trebuie să ai în vedere că poți să ai un limbaj de iubire principal, dar pot exista mai multe limabaje, de asemenea. Cu prioritate, însă, unul ete cel important.

Cele 5 limbaje ale iubirii

1.  Declarațiile/ cuvintele de încurajare/ complimentele

Este vorba de declarațiile de dragoste, dar sunt incluse aici și cuvintele de încurajare („Hai că poți”, „Vei reuși”, „Tu te pricepi/înțelegi/ețti bună la asta”, „Ai grijă de tine”). Pentru cineva care are acest limbaj al iubirii, aceste cuvinte îi dau un impuls să meargă mai departe. Dar, pentru cineva care nu are acest limbaj al iubirii și nu-l înțelege, s-ar putea ca aceste cuvinte să nu fie decât o cicăleală.

2. Darurile/ cadourile

Există persoane care asociază darurile cu cuvintele „Te iubesc”. Darurile pot fi din mai multe categorii, de la o simplă floare, la o carte, sau un televizor nou, la bijuterii scumpe, vacanțe sau mașini. Cel care primește ar trebui să se întrebe ce stă în spatele acelui dar și ce trebuie să dea el în schimb.

3. Serviciile

Aici intră activitățile de genul spălatul și călcatul hainelor, curățenia, gătitul, activități ce sunt, de obicei, apanajul femeilor. Pe de altă parte, serviciile specifice bărbatului sunt asigurarea lucrurilor materiale. E nevoie ca partenerii să stabilească ce înseamnă acest tip de activitate pentru fiecare în parte, fără reproșuri.

4. Contactul fizic/ mângăierile

O îmbrățișare, o mângâiere, înseamnă foarte mult pentru persoanele care au ca limbaj al iubirii contactul fizic. Dar pentru persoanele care nu sunt obișnuite să fie îmbrățișate, reacția este de a pune barieră. Iar în momentul în care barierele acestea sunt foarte dese, dinamica cuplului are de suferit.

5. Timpul de calitate petrecut lângă partener

Timpul de calitate este un limbaj destul de controversat, pentru că cei doi pot fi fizic împreună, dar fiecare să fie absorbit în treburile sau interesul său de moment. Timpul de calitate există în momentul în care este implicată și conexiunea emoțională. Mai simplu spus, timpul de calitate înseamnă ca cei doi parteneri să facă împreună acel lucru care-i face pe amândoi să se simtă bine.

În momentul în care cei doi parteneri au același limbaj de iubire, totul e perfect. În momentul în care limbajul de iubire este diferit, el face toate lucrurile prin care consideră că manifestă iubirea, dar partenera nu înțelege, sau invers. Cei doi vrobesc limbaje diferite și, deși dragostea există, exprimarea acesteia nu este înțeleasă. Prin urmare, apar tensiuni între cei doi parteneri.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel