Sari la conținut

Cele 5 semne șocante ale unuia dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Atenție! Pot fi foarte subtile

Cele 5 semne șocante ale unuia dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Atenție! Pot fi foarte subtile.

Detectarea cancerului în stadiile sale timpurii este una dintre cele mai eficiente modalități de a îmbunătăți șansele de supraviețuire. Dar unele tipuri de cancer sunt mult mai greu de detectat decât altele, ceea ce înseamnă că mii de oameni îl pot avea fără să observe, până este prea târziu.

Cancerul pancreatic este una dintre malignitățile letale la nivel global, cu o rată de supraviețuire medie la 5 ani, în cel mai fericit caz.

La noi în țară, statisticile sunt îngrijorătoare: în timp ce mortalitatea prin toate celelalte tipuri de cancer (cu excepția cancerului pulmonar la femei) este în scădere, rata de deces prin cancer pancreatic este în creștere.

Această boală necruțătoare a luat viața îndrăgiților cântăreți Luciano Pavarotti și Aretha Franklin.

Până când aveți primele simptome, mergeți la medicul de familie și sunteți diagnosticat, cancerul tinde să fie destul de avansat. Doar opt din 100 de oameni pot avea o intervenție chirurgicală pentru a le îndepărta pancreasul – ceea ce le oferă cele mai bune șanse de vindecare.

Dr Jiri Kubes, de la centrul de tratament al cancerului Centrul de Terapie cu Protoni, din Praga, Republica Cehă, a dezvăluit câteva dintre semnele subtile ale bolii în stadiile incipiente, care pot trage alarma că ceva nu este în regulă.

Semne ale cancerului pancreatic: 1. Pierderea poftei de mâncare

„Pierderea poftei de mâncare este obișnuită în stadiile incipiente”, a explicat Dr Jiri. Acest lucru se poate întâmpla din cauza presiunii de la un chist pancreatic sau o tumoră pe stomac care provoacă un blocaj în tractul digestiv.

 

2. Pierdere în greutate inexplicabilă

Expertul a spus că pierderea în greutate este obișnuită și în primele etape. Acesta tinde să fie un simptom normal al multor tipuri de cancer, deoarece boala consumă energia organismului.

Semne ale cancerului pancreatic: 3. Temperatură ridicată

Apariția febrei este un simptom rar al bolii, care se întâmplă atunci când tumora provoacă o infecție.

4. Oboseala

„Mulți oameni cu cancer pancreatic au oboseală la un moment dat”, a spus Dr. Jiri. Cancerul în sine poate provoca oboseală, deși experții încă nu înțeleg pe deplin cum sau de ce se întâmplă acest lucru.

Semne ale cancerului pancreatic: 5. Icter

„De asemenea, puteți observa îngălbenirea pielii sau a ochilor, cunoscută și sub numele de icter, în timp ce urina mai închisă sau scaunele mai palide pot fi, de asemenea, un semnal roșu”, a explicat el.

Acest lucru se datorează faptului că cancerul pancreatic poate bloca bila ficatului, ceea ce duce la icter.

„Este important să rețineți că multe dintre simptomele cancerului pancreatic pot fi cauzate și de alte boli mai puțin grave, așa că dacă bănuiți că ceva este în neregulă, ar trebui să vă adresați imediat medicului dumneavoastră de familie”, a spus Dr Jiri.

„A avea aceste simptome nu înseamnă neapărat că ai cancer pancreatic, dar boala este mai tratabilă dacă este depistată suficient de devreme, așa că este vital să fii conștient.”

Potrivit organizației de caritate Pancreatic Cancer UK, boala are o rată de supraviețuire pe cinci ani de mai puțin de cinci procente – are cea mai proastă rată de supraviețuire dintre cele 21 de tipuri de cancer cele mai frecvente. Situat chiar în spatele stomacului, pancreasul are aproximativ dimensiunea unei mâini și creează enzime pentru a descompune zaharurile, grăsimile și amidonul în timpul procesului de digestie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel