Sari la conținut

Cele 6 motive pentru care ai grețuri dimineața. Și nu, nu e doar un simptom de sarcină

Senzatia de greata
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Greturile matinale, motive

Dacă suferiți de grețuri dimineața, vă poate trece prin minte că ați putea fi însărcinată. Femeile caută de obicei alte simptome dacă încep să simtă greață la trezire, deoarece este unul dintre primele semne la care te-ai putea aștepta.

Dr Janice Johnston, directorul medical și co-fondatorul furnizorului de servicii medicale Redirect Health, a declarat pentru Insider că grețurile matinale nu sunt doar un simptom al sarcinii. 

„Când auzim despre grețurile matinale, primul gând al celor mai mulți oameni este sarcina. Aceasta se datorează faptului că grețurile matinale sunt un efect secundar foarte frecvent în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, care afectează aproximativ șapte din zece femei însărcinate”, a declarat dr. Johnston, potrivit The Sun

Cu toate acestea, dacă testele de sarcină sunt negative, ar putea merita să explorați și alte motive pentru grețurile matinale.

Iată câteva cauze potențiale.

De ce ai grețuri dimineața: 1. Somn prost

Senzația de greață poate apărea în moemntul în care vă treziți foarte devreme, pentru un zbor dimineața devreme, de exemplu. Având un ciclu de somn întrerupt poate afecta sistemul nostru digestiv, a spus dr. Johnston.

„Acest lucru vă poate determina să aveți o senzație de neliniște în stomac când vă treziți dimineața”, a spus ea.

Calitatea somnului poate fi afectată de insomnie, apnee în somn, jet lag sau pur și simplu o schimbare față de rutina normală, cum ar fi o noapte târzie. 

2. Scăderea zahărului din sânge

Glicemia poate scădea atunci când cineva nu mănâncă o perioadă lungă de timp, prin urmare poate scădea peste noapte. De obicei, organismul împiedică acest lucru să atingă un nivel periculos, cu excepția cazului în care o persoană are diabet.

Dar încă poți avea o stare de greață dimineața, înainte de a mânca și de a introduce zaharurile înapoi în sânge.

„Scăderea zahărului din sânge poate proveni din lipsa de a mânca mese bine echilibrate, cu fibre și carbohidrați complecși, sau din săritul peste mese”, a spus dr. Johnston. „Dacă te trezești cu stomacul deranjat, poate că ai sărit peste cină sau pur și simplu nu ai mâncat suficient cu o zi înainte”.

De ce ai grețuri dimineața: 3. Reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian apare atunci când acidul din stomac revine în esofag (conducta alimentară). Simptomele sale includ arsuri la stomac, un gust neplăcut în gură, sughiț și stare de rău.

NHS recomandă ca, pentru a preveni sau a ușura refluxul de acid, să ridicați capul patului cu 10 cm până la 20 cm, astfel încât capul să fie mai înalt decât talia. Acest lucru poate opri acidul din stomac să se deplaseze în sus spre gât în timp ce sunteți în pat și, prin urmare, poate preveni simptomele urâte, cum ar fi greața de dimineață.

E bine să mâncați cu trei până la patru ore înainte de culcare și să evitați alimentele și băuturile precum cafeaua, roșiile, ciocolata, mesele grase sau picante și alcoolul.

4. Deshidratare

Dacă nu ați băut suficient lichid seara, este posibil să aveți o oarecare deshidratare dimineața. Simptomele pot include senzația de amețeală. Dar deshidratarea este, de asemenea, unul dintre motivele cheie pentru acel sentiment bolnav de mahmureală.

Alte semne la adulți includ sete, urină întunecată sau cu miros puternic, oboseală și gură și buze uscate.

De ce ai grețuri dimineața: 5. Anxietate

Dacă vă treziți cu un sentiment de anxietate, există șansa ca acest lucru să vină cu sentimente amețeală și greață.

„Sistemul gastrointestinal este strâns legat de sistemul nostru nervos central și de creierul nostru. Aceste două sisteme comunică înainte și înapoi unul cu celălalt, așa că atunci când unul este afectat, celălalt va observa”, a spus dr. Johnston,

Anxietatea se simte ca un sentiment de groază și poate fi dificil să mâncați, să vă concentrați sau să gândiți clar. Din punct de vedere fizic, simptomele includ bătăi rapide ale inimii, tensiune musculară și dificultăți de respirație. Stresul poate declanșa sentimente similare.

6. Ai răcit

Dacă te trezești simțindu-te rău, poate fi pur și simplu un simptom al unei boli pe care nu știai că o ai. Chiar și doar congestia nazală poate provoca greață, deoarece pune presiune asupra urechii interne, spune Healthline.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel