Sari la conținut

Cele mai bune 12 alimente detoxifiante și protectoare pentru iarnă

detox - pixabay
Detox - Sursa: Pixabay

Cele mai bune 12 alimente detoxifiante și protectoare pentru acest anotimp, Iarna, cu toții avem alegem să consumăm alimente grase și pline de zahăr.

Acestea ne fac rău,  acumulăm toxine în organism și ne simțim și mai obosiți. Pentru a contracara oboseala și depresia iernii, există anumite alimente pe care le putem introduce în alimentație pentru a ne purifica organismul. Care sunt alimentele pe care să le pui în supă iarna pentru a-ți recăpăta vitalitatea?

Iarna, avem tendința de a mânca mai multe alimente grase și dulci, sub pretextul că este frig! Ca urmare, acumulăm toxine în organism care ajung să ne obosească, să ne deprime și să ne dea un ten tern. Un pic de „curățenie internă” nu este prea mult de cerut! Iată care sunt alimentele protectoare pe care să le pui în supele tale de detoxifiere pentru a-ți purifica organismul și a regăsi vitalitatea și un ten perfect. Sfaturi de la Aurore Lavergnat, dietetician-nutriționist.

 

Cele mai bune 12 alimente detoxifiante și protectoare pentru iarnă. Tot ce trebuie să știi despre Vitamina B6, Vitamina B9 și Vitamina E

Avocado

Avantajele sale în materie de detoxifiere: conține glutation, o moleculă care ajută organismul, și în special ficatul, să se debaraseze de substanțele chimice (plumb etc.) acumulate în cursul zilei. Conține, de asemenea, fitosteroli care ajută la eliminarea colesterolului și vitamina B3 care acționează sinergic și asupra colesterolului.

Conținutul său de vitamine: conține multe vitamine. Vitamina B6, importantă pentru buna funcționare a sistemului imunitar și a sistemului nervos. Vitamina B9 (folați) este esențială pentru femeile însărcinate pentru a preveni spina bifida, o malformație congenitală gravă. Vitamina E, un antioxidant, protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi, încetinind îmbătrânirea celulelor.

Sfeclă roșie

Avantajele sale de detoxifiere: conține metionină și betanină. Primul facilitează eliminarea deșeurilor, în timp ce al doilea favorizează descompunerea grăsimilor în ficat. Sfecla roșie conține, de asemenea, antociani, antioxidanți puternici care au un efect detoxifiant general.

Conținutul său de vitamine: este bogat în vitamina B9 (folați); o porție mică de 100 g asigură 40% din necesarul zilnic. Această vitamină este importantă pentru creșterea țesutului matern în timpul sarcinii, pentru buna funcționare a sistemului imunitar și pentru funcțiile psihologice. Este, de asemenea, o sursă de mangan: asigură 22% din necesarul zilnic. Manganul contribuie la o bună structură osoasă și protejează celulele de stresul oxidativ.

Morcov

Beneficiile sale de detoxifiere: furnizează în principal beta-caroten, care este un antioxidant puternic. De asemenea, conține fibre solubile, care ajută la eliminarea colesterolului, și potasiu, care favorizează o bună diureză.

Conținutul său de vitamine: este bogat în vitamina A, o porție de 100 g de morcovi cruzi sau gătiți asigurând aproximativ 70% din necesarul zilnic. Vitamina A contribuie la o vedere bună, la o bună funcționare a ficatului și la un sistem imunitar sănătos.

Țelină

Beneficii pentru detoxifiere: conține potasiu, care are un efect diuretic și ajută organismul să elimine deșeurile. De asemenea, conține fibre (3g/100g) care ajută digestia prin „măturarea” intestinelor.

Conținutul său de vitamine: țelina este bogată în vitamina B9, o porție de 100 g asigurând aproximativ 40% din necesarul zilnic. Această vitamină, cunoscută și sub numele de folat, este esențială pentru femeile însărcinate pentru a preveni orice risc de malformație nervoasă la făt. De asemenea, reduce oboseala. Țelina furnizează și seleniu, un antioxidant bun pentru păr, unghii și sistemul imunitar.

Varză

Beneficiile lor pentru detoxifiere: broccoli, varză de Bruxelles, varză kale, varză verde, varză roșie… Indiferent de soiul de varză, aceasta conține derivați de sulf, cum ar fi sulforafanul, sinigrosida… care accelerează eliminarea toxinelor din organism, în special din ficat. Fibrele lor (între 2 și 4 g la 100 g) stimulează, de asemenea, tranzitul. Ele sunt, de asemenea, prebiotice: mențin și hrănesc bacteriile intestinale bune. Varza furnizează și potasiu (între 200 și 400 mg la 100 g, în funcție de soi). Acest mineral ajută rinichii să funcționeze corect.

– Conținutul lor de vitamine: varza conține, de asemenea, vitaminele A, B9, E și C, care sunt antioxidanți, precum și fier, zinc și seleniu.

Spanac

Beneficii pentru detoxifiere: conține clorofilă, care îi conferă culoarea verde și favorizează detoxifierea. Conține, de asemenea, fibre (aproximativ 3 g la 100 g) care ajută la tranzitul intestinal. Potasiul lor (15% din doza zilnică recomandată la 100 g) contribuie la eliminarea renală a toxinelor.

Conținutul lor de vitamine: spanacul conține vitaminele B2, B6, B9, C și E. Acestea reprezintă între 15 și 50% din aportul zilnic recomandat. Aceste vitamine joacă un rol în buna funcționare a sistemului imunitar și împotriva oboselii. În ceea ce privește mineralele, spanacul furnizează calciu, esențial pentru o bună structură osoasă, și mangan, de asemenea necesar pentru oase și pentru lupta împotriva stresului oxidativ.

Lăptișor de matcă

Beneficiile sale de detoxifiere: oferă puțin peste 2 g de fibre la 100 g. De asemenea, furnizează potasiu (330 mg la 100 g).

Conținutul său de vitamine: bogată în vitamina C, lăptișorul de matcă stimulează sistemul imunitar. De asemenea, furnizează vitamina B9 (folați) și betacaroten.

Napul

Beneficii pentru detoxifiere: napii conțin substanțe sulfuroase care ajută la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor.

Conținutul său de vitamine: o porție de 100 g de napi asigură aproximativ 1/5 din necesarul zilnic de vitamina C, importantă pentru oboseală și pentru un sistem imunitar bun.

Praz

– Beneficii pentru detoxifiere: conține fructozan. Aceste prebiotice cu efect diuretic ajută rinichii să elimine toxinele.

Beneficiile sale vitaminice: prazul este bogat în vitamina B9, o porție de 100 g asigurând mai mult de o treime din necesarul zilnic. Este, de asemenea, o sursă de vitamina A (17% din necesarul zilnic). De asemenea, prazul furnizează seleniu, care este util pentru sistemul imunitar.

Ridiche neagră

Avantajele sale de detoxifiere: conține molecule de sulf (izotiocianați) care ajută ficatul și vezica biliară să elimine toxinele și deșeurile metabolice generate de alimentație și în mod intrinsec.

Conținutul său de vitamine: ridichea neagră oferă și vitamina C, care stimulează sistemul imunitar și ajută la combaterea oboselii; vitamina B9, esențială pentru femeile însărcinate.

Anghinare

Avantajele sale detoxifiante: este bogat în inulină, o fibră prebiotică care contribuie la un bun tranzit intestinal și la menținerea microbiotei. Un topinambur de mărime medie asigură aproximativ 1/5 din necesarul zilnic de potasiu. Acest mineral este implicat în buna eliminare renală.

Conținutul său de vitamine: asigură 15% din necesarul zilnic de vitamina B9

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel