Cele mai bune 5 remedii naturale pentru criza de fiere. Ce facem în caz de colică biliară

Criza de bilă sau colecistita, cum este cunoscută în termeni medicali, este o afecţiune frecventă în rândul populaţiei, care apar mai ales după mesele îmbelşugate.

Vezica biliară (sau colecistul) este un organ, un mic rezervor ataşat de ficat, conectat la căile biliare. Rolul său este de a stoca bila în perioadele interdigestive, iar în timpul meselor de a o elibera prin căile biliare în tubul digestiv.

Cele mai frecvente simptome care apar în cazul colicii biliare sunt durerile în partea superioara dreaptă a abdomenului, ce pot iradia în spate sau în umărul drept şi pot fi însoţite de greaţă, vărsături bilioase, stare generală de rău, gust amar, de greață, cefalee şi de o serie de simptome din cadrul dispepsiei, cum ar fi balonarea.

Principala cauză a apariţiei colecistitei este litiaza biliară (formarea de calculi în colecist). Potrivit statisticilor, 10% din populaţia globului suferă de litiază biliară (pietre la fiere). Cea mai des utilizată şi la îndemână metodă de diagnostic este ecografia abdominală, care pune în evidenţă cu uşurinţă aceşti calculi.

Alimente de evitat

Următoarele alimente trebuie evitate în cazul colecistitei acute:

  • supe si ciorbe grase sau condimentate
  • ciorba de burta
  • tocanite prajite
  • prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi)
  • Tocaturi (chiftelute, mici, carnati)
  • Mezeluri grase
  • Afumaturi
  • Condimente
  • Fasole, varza, sarmale, muraturi
  • Maioneze
  • Salata de vinete, boeuf
  • Ciocolata, cacao
  • Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase
  • Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie)
  • Bauturi alcoolice tari sau gazoase
  • Prajituri cu frisca sau oua

Colecistul (şi ficatul) se pot curăţa uşor de dopurile de colesterol, care sunt solubile în multe substanţe (sucuri de grepfrut, portocale, limonadă, suc de struguri, sucuri de fructe de pădure, ceaiuri de sunătoare, de anghinare, de armurariu sau rostopască etc.)

Sunătoarea

Are rol de a intensifica funcția hepatică. Infuzie: Pune o linguriță de plantă mărunțită într-o cană cu apă clocotită, lasă timp de 15 minute, bea 2-3 căni pe zi.

Gălbenelele

Au rol antiinflamator, sedativ. În cazul în care suferi de bila leneșăîncercă un tratament cu gălbenele. Florile echilibrează secreția bilei și ajută la digestie. Timp de trei săptămâni, ia o lingură de tinctură de gălbenele pe care trebuie să o diluezi în apă cu 20 de minute înainte de fiecare masă a zilei.

Infuzie: peste 2 lingurițe de plantă uscată adaugă o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor. Infuzia nu e recomandată femeilor aflate în ultima perioadă a sarcinii.

sursa foto: ea.md

Salvia

Crește secreția bilei, are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, ușor sedativă. Infuzie: o linguriță de frunze la o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni pe zi. Nu se recomandă femeilor care alăptează.

Ridichea neagră

Intensifică procesul de eliminare al bilei. Se consumă sub formă de suc: amestecă o cană de suc proaspăt de ridiche neagră cu o jumătate de pahar cu miere. Ia 3-6 linguri pe zi, între mese. Ridichi rase cu miere: urmează o cură, consumând câteva linguri pe zi, între mese.

Ulei de măsline cu lămâie

Atunci când crizele apar dimineaţa, se recomandă administrarea unei lingurinţe de ulei de măsline cu lămâie înainte de micul dejun. Ulterior, se stă culcat pe partea dreaptă circa 30 de minute. În cazul în care criza nu dispare, se cere ajutorul medicului.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

4 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

5 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

6 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

6 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

7 ore ago

Citeste si: