Sari la conținut

Cele mai bune alimente care combat transpiraţia excesivă. Când şi de ce apare hiperhidroza

transpiratie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
transpiratie

Transpiraţia excesivă poate fi cauzată de diverse afecţiuni endocrine (menopauză, hipertiroidism, diabet, hipoglicemie), dar şi de boli infecţioase şi neurologice sau cadiovasculare.

Vestea bună este că unele alimente pot reduce cantitatea de transpirație produsă de corp, echilibând activitatea glandelor sudoripare.

Astfel, experţii spun că dieta joacă un rol important în reducerea transpirației, explicaţia fiind că anumite alimente nu suprasolicită sistemul digestiv. De asemenea, este recomandat să te orientezi înspre alimente care nu suprastimulează sistemul nervos.

LISTA alimentelor și băuturilor recomandate

–    Apa
–    Alimentele bogate în calciu (cum ar fi lactatele)
–    Migdalele
–    Bananele
–    Zerul proteic
–    Legumele și fructele bogate în apă (pepenele roșu, strugurii, pepenele galben, broccoli, spanacul, conopida, ardeii grași, castraveții, vinetele, varza roșie, etc.)
–    Uleiul de măsline
–    Fulgii de ovăz
–    Ceaiul verde
–    Cartofii dulci
–    Dovleacul

Când şi de ce apare hiperhidroza

Când transpirația excesivă afectează scalpul și fața, se numește hiperhidroză craniofacială. Aceasta poate afecta și palmele, axilele, zona înghinală sau tălpile. Persoanele cu hiperhidroză craniofacială tind să transpire fără un motiv aparent, cum ar fi căldura, exercițiile fizice sau anxietatea, iar transpirația miroase diferit de sudoarea obișnuită a axilelor, de exemplu.

Acest gen de transpirație excesivă poate afecta doar una sau două regiuni ale corpului, în timp ce restul corpului rămâne uscat și răcorit. O astfel de problemă poate face ca persoana afectată să se simtă jenată și, prin urmare, să evite pe cât posibil compania celor din jur. Astfel, poate interfera cu activitățile de zi cu zi, cum ar fi munca, exercițiile fizice sau șofatul.

Transpirația excesivă poate avea impact asupra oricui și poate apărea la orice vârstă, dar persoanele cu hiperhidroză primară au tendința de a prezenta simptome în copilărie sau după ce au ajuns la pubertate. Simptomele hiperhidrozei primare se pot reduce odată cu înaintarea în vârstă, potrivit doc.ro.

Criterii de diagnostic

International Hyperhidrosis Society consideră următoarele criterii pentru stabilirea diagnosticului de hiperhidroză:

  • Transpiratie bilaterala, simetrica;
  • Transpiratie excesiva pe timpul zilei;
  • Lipsa transpiratiei pe timpul noptii;
  • Existenta unui istoric familial pozitiv pentru aceasta afectiune;
  • Frecventa cel putin saptamanala a transpiratiei excesive;
  • Aparitia manifestarilor specifice hiperhidrozei inainte de varsta de 25 de ani.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: