Sari la conținut

Cele mai bune alimente pentru ameliorarea gutei. Reduc inflamația și elimină acidul uric

gută
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome extrem de dureroase care indică guta

Meniu zilnic pentru gută. Guta este o formă de artrită și poate provoca dureri ale articulațiilor picioarelor și mâinilor însă cel mai des afectează degetul mare de la picior. Boala este caracterizata prin durere, edem, roșeață și inflamație.

Alimente permise: lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și slabe. E permisă carne de vacă, găină, pui slab, fără piele sau pește slab. E permis șalăul, bibanul, 1-2 ouă pe săptămână.

Sunt permise făinoasele, inclusiv mămăliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.

Ciocolata este strict interzisă pentru că este producătoare de urați, intensifică producția de acid uric.

Dacă aveți gută este esențial să evitați alimentele bogate în purine. Acestea sunt substanțe care se găsesc în mod natural în anumite alimente și care, atunci când sunt digerate, duc la producerea acidului uric. Acidul uric în exces provoacă umflarea articulațiilor și sensibilizarea lor, după care apar și durerile cronice.

Meniu zilnic pentru gută. Alimente care ameliorează simptomele

Iata ce poti schimba in alimentatia zilnica, astfel incat sa previi sau sa ameliorezi simptomele gutei.

  • Consuma multe fructe, in special ciresele, datorita unor compusi ce reduc acidul uric din sange. Benefice sunt si fructele bogate in vitamina C, ce contribuie la reducerea inflamatiei: coacaze, portocale, capsuni etc;
  • Mai multe cruditati: fiind o forma de artrita, guta are la baza o inflamatie, astfel incat hrana cruda (salatele, preparatele raw-vegan) pot fi benefice, atata timp cat nu trecem intr-o extrema;
  • Alimentele bogate in acizi grasi Omega 3 reduc inflamatia din organism, astfel incat sunt recomandate si in cazul gutei, o afectiune ce are la baza inflamatia. Surse bogate in Omega 3 sunt: avocado, nucile caju, migdalele, uleiul de masline, uleiul de avocado, de rapita etc.
  • Regimul hiposodat este adesea indicat in cazul bolnavilor de guta. Inlocuiti sarea iodata cu sare obtinuta din vegetale sau consumati cu moderatie sare roz de Himalaya;
  • Consumă ingrediente cu proprietati antiinflamatorii: turmericul, ghimbirul etc. Puteti adauga putina pulbere de turmeric intr-o cana cu lapte vegetal, iar ghimbirul il puteti consuma fie crud, in limonade, fie sub forma de pulbere.

Alimentele pe care trebuie să le evitați sunt:

–         peștele și fructele de mare

–         cerealele integrale

–         zahărul

–         berea

–         anumite legume precum: sparanghelul, spanacul, mazărea și conopida

–         carnea de pui și carnea roșie

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel