Sari la conținut

Cele mai bune ceaiuri pentru balonare și ameliorarea gazelor din stomac

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cele mai bune ceaiuri de slăbit

Se pare că fiecare masă te face să te simți umflat și să te confrunți cu gaze? Sau balonarea și gazele lovesc la întâmplare, fără niciun motiv aparent? Oricare ar fi cazul, probabil că îți dorești  o soluție pentru a face ca balonarea urâtă să dispară.

Există multe motive pentru gaze și balonare – și cele mai multe au de-a face cu sănătatea intestinală.

Ce cauzează balonarea?

Tulburările precum boala inflamatorie intestinală (care include boala Crohn și colita ulceroasă) și boala celiacă sunt cele mai grave cauze ale balonării gastrointestinale.

Un intestin lent este, de asemenea, o cauză majoră, mai ales atunci când duce la constipație cronică. Când intestinul nu este golit suficient de des, abdomenul poate deveni prea „plin”. În mod similar, balonarea poate rezulta din gastropareză, o întârziere în golirea alimentelor din stomac în intestinul subțire. Acesta este adesea rezultatul unui nivel scăzut de acid din stomac.

Cel mai adesea, bacteriile intestinale sărace sunt de vină. Când bacteriile intestinale „rele” copleșesc bacteriile „bune”, rezultatul este o formă de disbioză. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la creșterea excesivă a bacteriilor intestinale subțiri (SIBO) (prea multe bacterii rele în intestinul subțire) sau la creșterea excesivă a Candida.

SIBO apare atunci când bacteriile dintr-o parte a tractului digestiv ajung în intestinul subțire sau când bacteriile care apar în mod natural din intestinul tău subțire cresc scăpate de sub control. Acest dezechilibru al bacteriilor din intestin poate provoca balonare, diaree și durere.

În mod similar, o creștere excesivă a drojdiei Candida albicans poate duce la gaze și balonare. Drojdia Candida poate trăi, de obicei, în mod natural în intestin, fără a cauza probleme, dar atunci când crește scăpată de sub control, poate face ravagii asupra funcției digestive normale.

Cele mai bune ceaiuri pentru a reduce balonarea

Există multe ierburi medicinale uimitoare care pot fi preparate într-un ceai pentru balonare și ameliorarea gazelor. Consumul acestor ceaiuri pe tot parcursul zilei poate ajuta la ameliorarea durerii și disconfortului bolilor digestive.

1. Ceai de mentă

Menta este o plantă minunată care a fost folosită pentru a trata bolile digestive de secole. Acest lucru se datorează ingredientului său activ, mentol.

Mentolul este ceea ce îi conferă mentei gustul său „mentat”. Mentolul oferă, de asemenea, o aromă minunată, contribuind în același timp la reducerea inflamației. Proprietățile antiinflamatoare ale ceaiului de mentă ajută la calmarea disconfortului stomacal care poate provoca balonare și gaze.

2. Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir este făcut din rădăcina (rizomul) plantei de ghimbir. Este o aromă condimentată, încălzitoare, care este atât stimulatoare, cât și hrănitoare.

Ghimbirul este un antiemetic puternic, ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea senzației de greață și indigestie. A fost folosit de sute de ani ca remediu la domiciliu pentru vărsături, tulburări de stomac și chiar grețuri matinale.

Ceaiul proaspăt de ghimbir este deosebit de eficient în calmarea unei burți umflate datorită proprietăților sale antiinflamatorii și carminative. Este, de asemenea, un antiinflamator, deci este util în special pentru IBS.

3. Ceai de musetel

Acest ceai blând este renumit pentru că calmează durerile de burtă, în același timp stimulând starea de spirit! Fabricat prin inmuierea florilor de musetel in apa fierbinte, ceaiul de musetel ofera efecte calmante naturale pentru corp si minte. De asemenea, poate ajuta la reducerea retenției de apă și la îmbunătățirea stării generale de spirit și a bunăstării.

Cercetările au arătat că mușețelul este util în special pentru sindromul intestinului iritabil, ajutând la calmarea tractului intestinal și la „descleșarea” acelor mușchi ai stomacului. De asemenea, se pare că mușețelul poate ajuta la combaterea efectelor de balonare cauzate de alimentele care conțin lactoză.

4. Ceai verde

Printre numeroasele sale proprietăți medicinale, ceaiul verde este un ajutor digestiv fantastic. De fapt, poate fi unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru intestin, datorită conținutului său ridicat de catechine și antioxidanți. Aceste catechine nu sunt doar absorbanți puternici de radicali liberi (care pot deteriora celulele), ele ajută la calmarea mușchilor din tractul gastro-intestinal.

Ceai verde

Ceaiul verde poate ajuta, de asemenea, la eliminarea acumulării de gaze în intestine, care reduce balonarea în burtă. În plus, ceaiul verde vă ajută sistemul digestiv să funcționeze mai eficient, stimulând enzimele de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a descompune corect alimentele.

5. Ceai de hibiscus

Tindem să ne gândim la hibiscus doar ca la o floare drăguță, dar este și un excelent tonic digestiv. Se face prin infuzarea petalelor vibrante de hibiscus în apă clocotită. Acest lucru produce un ceai parfumat, fără cofeină, cu o aromă distinctă. Unii spun că are chiar note de merișor!

Lucrul minunat despre ceaiul de hibiscus este că ajută la echilibrarea hormonilor. Acest lucru poate reduce retenția de apă și poate elimina balonarea, în special în anumite perioade ale lunii.

6. Ceai de fenicul

Feniculul este un ajutor de digestie venerat care a fost folosit de secole. Ceaiul de fenicul este făcut din semințele plantei de fenicul, care au o aromă minunat de dulce asemănătoare rădăcinii de lemn dulce.

Cercetările publicate în Journal of Food Biochemistry au arătat că feniculul este un excelent antiinflamator, în special în tractul digestiv. Uleiurile volatile din plantă au fost, de asemenea, folosite de mult timp pentru a trata tulburările digestive – posibil pentru că conține estrogen, care inhibă spasmele musculare. Acest lucru vă ajută sistemul digestiv să descompună alimentele mai eficient, fără balonare.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel