Sari la conținut

Cele mai bune ceaiuri pentru îmbunătățirea digestiei.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cele mai bune ceaiuri de slăbit

Oamenii au băut ceai pentru a ajuta la tratarea problemelor digestive și a altor boli de mii de ani.

S-a demonstrat că mai multe ceaiuri din plante ajută la greață, constipație, indigestie și multe altele. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt disponibile pe scară largă și ușor de făcut.

Iată 9 ceaiuri care îți pot îmbunătăți digestia.

1. Menta

Menta, o plantă verde din planta Mentha piperita, este bine cunoscută pentru aroma sa răcoritoare și capacitatea de a calma stomacul deranjat.

Studiile pe animale și pe oameni au arătat că mentolul, un compus din menta, îmbunătățește problemele digestive.

Uleiul de mentă este uneori folosit pentru a îmbunătăți sindromul intestinului iritabil (IBS), o afecțiune inflamatorie care afectează intestinul gros și poate provoca dureri de stomac, balonare, gaze și alte simptome neplăcute.

Un studiu de 4 săptămâni pe 57 de persoane cu IBS a constatat că 75% dintre cei care au luat capsule de ulei de mentă de două ori pe zi au raportat îmbunătățiri ale simptomelor, comparativ cu 38% dintre cei din grupul placebo..

Ceaiul de mentă poate oferi beneficii similare cu cele ale uleiului de mentă, deși efectele ceaiului asupra digestiei umane nu au fost studiate.

Pentru a face ceai de mentă, înmuiați 7–10 frunze proaspete de mentă sau 1 pliculețe de ceai de mentă într-o cană (250 ml) de apă fiartă timp de 10 minute înainte de a o strecura și de a bea.

2. Ghimbir

Ghimbirul, cunoscut științific sub numele de Zingiber officinale, este o plantă cu flori originară din Asia. Rizomul său (partea subterană a tulpinii) este folosit în mod popular ca condiment în întreaga lume.

Compușii din ghimbir, cunoscuți sub numele de gingeroli și shogaoli, pot ajuta la stimularea contracțiilor stomacului și a golirii. Astfel, condimentul poate ajuta la greață, crampe, balonare, gaze sau indigestie.

O analiză amplă a constatat că administrarea a 1,5 grame de ghimbir zilnic reduce greața și vărsăturile cauzate de sarcină, chimioterapie și rău de mișcare.

Un alt studiu pe 11 pacienți cu indigestie a constatat că administrarea de suplimente care conțin 1,2 grame de ghimbir a scurtat semnificativ timpul de golire a stomacului cu aproape 4 minute, comparativ cu un placebo.

Cercetările care compară efectele ceaiului de ghimbir și ale suplimentelor de ghimbir sunt limitate, dar ceaiul poate oferi beneficii similare.

Pentru a face ceai de ghimbir, fierbeți 2 linguri (28 grame) de rădăcină de ghimbir feliată în 2 căni (500 ml) de apă timp de 10-20 de minute înainte de a o strecura și de a bea. De asemenea, puteți înmuia un pliculeț de ceai de ghimbir în 1 cană (250 ml) de apă fiartă pentru câteva minute.

3. Rădăcină de gențiană

Rădăcina de gențiană provine din familia de plante cu flori Gentianaceae, care crește în întreaga lume.

Diferite soiuri de rădăcină de gențiană au fost folosite pentru a stimula apetitul și a trata afecțiunile stomacale de secole.

Efectele rădăcinii de gențiană sunt atribuite compușilor săi amari, cunoscuți sub numele de iridoide, care pot crește producția de enzime digestive și acizi.

În plus, un studiu efectuat pe 38 de adulți sănătoși a constatat că apa potabilă amestecată cu rădăcina de gențiană a crescut fluxul de sânge către sistemul digestiv, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Rădăcina de gențiană uscată poate fi achiziționată dintr-un magazin de produse naturiste sau online. Pentru a face ceai de rădăcină de gențiană, înmuiați 1/2 linguriță (2 grame) de rădăcină de gențiană uscată în 1 cană (250 ml) de apă fiartă timp de 5 minute înainte de a strecura. Bea-l înainte de mese pentru a ajuta digestia.

4. Fenicul

Feniculul este o plantă care provine dintr-o plantă cu flori cunoscută științific sub numele de Foeniculum vulgare. Are un gust asemănător cu lemnul dulce și poate fi consumat crud sau gătit.

Studiile pe animale au arătat că feniculul ajută la prevenirea ulcerului gastric. Această capacitate se datorează probabil compușilor antioxidanți ai plantei, care pot lupta împotriva daunelor asociate cu dezvoltarea ulcerului.

De asemenea, poate ajuta la ameliorarea constipației și la promovarea mișcărilor intestinale. Cu toate acestea, nu se înțelege exact cum și de ce feniculul acționează ca un laxativ.

Un studiu pe 86 de adulți în vârstă cu constipație a constatat că cei care au băut un ceai care conține fenicul în fiecare zi timp de 28 de zile au avut semnificativ mai multe mișcări intestinale zilnice decât cei care au primit un placebo.

Puteți face ceai de fenicul turnând 1 cană (250 ml) de apă fiartă peste 1 linguriță (4 grame) de semințe de fenicul. Lăsați-l să stea timp de 5-10 minute înainte de a se turna printr-o sită și de a bea. De asemenea, puteți folosi rădăcină de fenicul proaspăt ras sau pliculețe de ceai de fenicul.

5. Rădăcină de angelica

Angelica este o plantă cu flori care crește peste tot în lume. Are un gust pământesc, ușor asemănător țelinei.

În timp ce toate părțile acestei plante au fost folosite în medicina tradițională, rădăcina de angelica – în special – poate ajuta digestia.

Studiile pe animale au arătat că o polizaharidă din rădăcina de angelica poate proteja împotriva leziunilor stomacului prin creșterea numărului de celule și vase de sânge sănătoase din tractul digestiv.

6. Papadie

Păpădiile sunt buruieni din familia Taraxacum. Au flori galbene și cresc în întreaga lume, inclusiv în peluzele multor oameni.

Studiile pe animale au arătat că extractele de păpădie conțin compuși care pot promova digestia prin stimularea contracțiilor musculare și promovarea fluxului de alimente din stomac către intestinul subțire

Un studiu la șobolani a constatat că extractul de păpădie a ajutat, de asemenea, la protejarea împotriva ulcerelor, luptă împotriva inflamației și scăzând producția de acid gastric .

Prin urmare, consumul de ceai de păpădie poate promova o digestie sănătoasă. Cu toate acestea, cercetarea la om este limitată.

7. Senna

Senna este o plantă care provine din plantele înflorite de Cassia.

Conține substanțe chimice numite sennozide, care se descompun în colon și acționează asupra mușchilor netezi, favorizând contracțiile și mișcările intestinale.

Studiile au arătat că senna este un laxativ extrem de eficient atât la copii, cât și la adulți cu constipație din cauze diferite.

Un studiu pe 60 de persoane cu cancer, dintre care 80% luau opioide care pot provoca constipație, a constatat că peste 60% dintre cei care au luat sennozide timp de 5-12 zile au avut o mișcare intestinală în peste jumătate din acele zile.

Astfel, ceaiul de senna poate fi o modalitate eficientă și ușoară de a găsi ameliorarea constipației. Cu toate acestea, cel mai bine este să-l beți doar ocazional, astfel încât să nu aveți diaree.

8. Rădăcină de brusture

Rădăcina de brusture provine din planta înflorită Althaea officinalis.

Polizaharidele din rădăcina de marshmallow, cum ar fi mucilagiul, pot ajuta la stimularea producției de celule producătoare de mucus care căptușesc tractul digestiv,

Pe lângă creșterea producției de mucus și acoperirea gâtului și stomacului, rădăcina de brusture poate avea proprietăți antioxidante care ajută la scăderea nivelului de histamină, un compus eliberat în timpul inflamației. Ca urmare, poate proteja împotriva ulcerelor.

De fapt, un studiu pe animale a constatat că extractul de rădăcină de brusture a fost foarte eficient în prevenirea ulcerelor gastrice cauzate de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

9. Ceai negru

Ceaiul negru provine din planta Camellia sinensis. Este adesea preparat cu alte plante în soiuri precum English Breakfast și Earl Grey.

Acest ceai are mai mulți compuși sănătoși. Acestea includ tearubiginele, care pot îmbunătăți indigestia și teaflavinele, care acționează ca antioxidanți și pot proteja împotriva ulcerelor gastrice .

Sursă FOTO: Unsplash

Un studiu pe șoareci cu ulcer gastric a constatat că 3 zile de tratament cu ceai negru și teaflavine au vindecat 78-81% din ulcere prin suprimarea compușilor și căilor inflamatorii.

Un alt studiu la șoareci a constatat că extractul de ceai negru a îmbunătățit golirea gastrică întârziată și indigestia rezultată cauzată de un medicament.

Prin urmare, consumul de ceai negru poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la protejarea împotriva ulcerelor, dar sunt necesare mai multe cercetări.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: