Sari la conținut

Cele mai bune metode de prevenire a cancerului de piele

Cancerul de piele este o afecțiune reprezentată de apariția mai multor tipuri de leziuni canceroase tegumentare, grupate în fucție de stadiul de evoluție. Adesea, acesta se dezvoltă din cauza expunerii la razele UV ale soarelui, însă frecventarea solarului, imunitatea scăzută, expunerea la radiații și istoricul personal și familial de cancer cutanat sunt, de asemenea, factori de risc. Iată care sunt cele mai bune metode de prevenire a cancerului de piele.

Riscul de a dezvolta cancer de piele este mai ridicat la persoanele expuse la razele UV ale soarelui pe o perioadă lungă de timp. Dezvoltarea afecțiunii, însă, poate fi influențată și de alți factori de risc, precum vârsta, obiceiurile nesănătoase și, de asemenea, imunitatea scăzută.

Cele mai întâlnite forme de cancer de piele sunt:

  • carcinomul bazocelular, fiind cea mai frecventă tumoră malignă a pielii (riscul este mai ridicat la bărbați și crește odată cu vârsta. Orice parte a corpului poate fi afectată, în special cele expuse la razele UV, acesta fiind principalul factor de risc)
  • carcinomul cu celule scuamoase (factorii de risc suplimentari includ arsurile solare din copilărie, fumatul, expunerea la radiații ionizante, traiul la altitudini mari, infecția cu papilomavirus uman, ulcere și imunosupresie cronică)
  • melanomul malign (cel mai puternic factor de risc pentru melanom rămâne prezența a numeroși nevi (alunițe) sau a nevilor cu aspect atipic împreună cu un istoric familial pozitiv pentru melanom malign)

Metode de prevenire a cancerului de piele

Majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de o expunere îndelungată la razele ultraviolete (UV). Razele UV provin de la soare, paturi de bronzat și lămpi solare. Razele UV pot deteriora celulele pielii.

Protecție împotriva razelor UV

Protecția împotriva razelor UV este esențială pe tot parcursul anului. Aceste apot afecta pielea și în sezonul rece, în zilele înnorate și pot fi reflectate de multiple suprafețe (apă, zăpadă, nisip, ciment). Protecția solară este necesară zilnic sau atunci când sunteți expus razelor UV. De asemenea, un factor mai ridicat de protecție (SPF 20 sau mai ridicat) este indispensabil.

Evitați solarul

Bronzarea interioară (folosirea unui pat de bronzat, a unei cabine, a unui sezlong sau a unei lampi solare) expune utilizatorii la niveluri ridicate de UV. În timp, o expunere ridicată la razele UV poate provoca cancer de piele și anumite afecțiuni oftalmologice. Orice modificare a culorii pielii după expunerea la UV (indiferent dacă este bronz sau ars) este un semn de rănire a tegumentului.

Umbra

Purtati imbracaminte care va acopera bratele si picioarele. Purtati o palarie cu bor larg pentru a va umbri fata, capul, urechile si gatul. Purtati ochelari de soare care blocheaza atat razele UVA, cat si razele UVB, recomandă sfatulmedicului.ro.

Screening

Grupul de lucru pentru serviciile de prevenire din SUA (USPSTF) a ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi pentru a recomanda sau a fi împotriva screening-ului de rutină (examinarea totală a corpului de către un medic) pentru a detecta cancerul de piele într-un stadiu incipient. Această recomandare este adresată persoanelor care nu au antecedente de cancer de piele și care nu au alunițe suspecte sau alte pete.

Semnalați medicului orice modificare a pielii

Este indicat să vorbiți cu un specialist despre modificarea aspectului pielii sau prezența unor alunițe neobișnuite pe suprafața corpului.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: