Sari la conținut

Cele mai bune remedii naturale de stimulare a imunităţii și dezinfectare a căilor respiratorii

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Din cuprinsul articolului

Natura oferă o sumedenie de remedii naturale care ne pot ameliora simptomele unor afecțiuni sau chiar trata unele. De departe, produsele stupului se numără printre cele mai bune remedii naturale de stimulare a imunităţii, dezinfectare a căilor respiratorii şi chiar de combatere a diareei.

Sunt studii care au demonstrat de-a lungul anilor eficiența propolisului asupra organismului.

Mai exact, cercetătorii au susținut că propolisul are efecte benefice în peste 200 de afecțiuni. Conform specialiștilor, 21 de bacterii, 10 specii de ciuperci parazitare, 30 de tulpini de virusuri sunt eliminate cu ajutorul propolisului.

Remediul care face minuni! Trebuie reamintit faptul că propolisul are proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene. Totodată, propolisul este un excelent antiviral, antiinflamator, stimulează formarea de anticorpi, fiind extrem de benefic pentru întărirea sistemului imunitar.

O cură presupune administrarea zilnică a 3 linguriţe de propolis sau o linguriţă de lăptişor de matcă cu 3 linguriţe de miere.

Care sunt cele mai cunoscut beneficii ale propolisului:

  • Face minuni în cazul gripei. De exemplu, un studiu realizat de nemți a scos în evidență faptul că persoanele care iau zilnic tinctură de propolis pot diminua riscul de a face gripă, mai exact cu 40%. În plus, un bolnav cu o afecțiune respiratorie, dacă ia această tinctură se va vindeca mult mai repede decât unul care nu ia. Mai ales în traheite sau în laringită, propolisul este extrem de bun.
  • Elimina infecțiile precum Candida bucala.
  • Având proprietăți antioxidante ajută la neutralizarea radicalilor liberi din sânge. În combinație cu mierea contribuie la normalizarea tensiunii arteriale. În plus, propolisul susține și buna funcționare a teșutului osos.
  • Este un bun adjuvant în cazul simptomelor neplăcute, specifice alergiilor sezoniere. Are efecte și în cazul rinitelor alergice.
  • Studiile au arătat că este bună tinctura de propolis în cazuri de angină pectorală sau de insuficienţă cardiacă.
  • Propolisul este bun și în caz de gingivite, parodontoză incipientă sau dureri de dinţi.
  • Alte cercetări au adus în lumină contribuția propolisului la normalizarea cantității de colesterol din sânge.
  • Proprietățile lui antiinflamatorii contribuie la vindecarea crăpăturilor de la nivelul mâinilor, a degerăturilor sau a înțepăturilor de insecte.

Atenție! Uneori, propolisul are și reacții neplăcute, reacții alergice. De aceea, este bine să acorzi atenția cuvenită pentru a evita sau a lua măsurile necesare în cazul unei alergii. Foarte probabil ca medicul să-ți recomande efectuarea unui test de toleranță că să nu ai probleme la administrarea lui.

Aerosoli cu miere pentru răceli

Manifestările răcelilor, cum ar fi nasul înfundat, răspund destul de bine la inhalaţiile cu miere, care trebuie dizolvată în apă fierbinte.

„Substanţa volatilă, uleiurile şi flavonoizii vor desfunda căile respiratorii. La această compoziţie puteţi adăuga o linguriţă de tinctură de propolis”, recomandă doctor biochimist Cristina Mateescu, de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti.

Tot pentru eliberarea căilor respiratorii specialistul recomandă mierea de tei ca îndulcitor în ceai. Atenţie însă că ceaiul trebuie să fie călduţ, aproape la temperatura camerei pentru a nu distruge elementele benefice ale mierii.

„Dacă punem miere într-o băutură caldă efectul e relaxant, liniştitor şi de aceea se reDefcomandă la culcare, când avem insomnii”, explică doctorul biochimist Cristina Mateescu. Tot ea recomandă mierea de salcâm pentru înlăturarea febrei.

În cazul afecţiunilor hepatice, ficatul are nevoie de un regim hiperglucidic, vitamine şi proteine, iar studiile arată că mierea acţionează la nivelul aparatului digestiv, ajutând la asimilarea alimentelor. Mierea e utilă şi pentru problemele intestinale cronice precum constipaţia sau ulcerul duodenal.

„Mierea e elementul dulce care hrăneşte celula hepatică şi e bine ca aceia care suferă de boli hepatice să înlocuiască zahărul din alimentaţie cu miere”, recomandă specialistul în apicultură Cristina Mateescu.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel