Sari la conținut

Cele mai ciudate fobii. CUM se MANIFESTĂ și cum se tratează frica de somn, de scris, de cancer sau de bani

 

Fobia este acea frică persistentă şi iraţională faţă de anumite situaţii, obiecte, activităţi sau persoane. Un top 10 cele mai ciudate fobii, mai jos.

1. Frica de oglinzi sau de a te vedea în oglindă (Eisoptrophobia)

Oamenilor care au această fobie le este frică să se privească în oglindă sau să vadă oglinzi în preajma lor. Aceste persoane au o stare de anxietate chiar şi atunci când realizează că teama lor este iraţională.

2. Frica de păpuşi (Pediophobia)

Este o fobie pe care o au mai mult copiii, acestora le e teamă că păpuşile ar putea căpăta viaţă. O cauză a acestei fobii ar putea fi o experienţă traumatizantă din trecut, care asociază păpuşile cu frica şi anxietatea.

3. Frica de iubire (Philophobia)

Este acea teamă inexplicabilă faţă de dragoste, de intimitate. Persoanele care au această fobie nu pot avea o relaţie serioasă cu nimeni, nici măcar de prietenie.

4. Frica de clovni (Coulrophobia)

Se manifestă în special la copii, dar sunt şi adulţi care au o teamă exagerată atunci când văd clovni. Înfăţişarea ciudată a clovnilor, cu nasurile lor roşii şi părul nenatural îi fac că arate înfricoşători. Chiar dacă adulţii conştientizează că frica lor este iraţională, nu pot scăpa de ea.

 5. Frica de a fi îngropat de viu (Taphophobia)

Este acea teamă de a putea fi închis într-un coşciug după ce ai fost declarat mort dintr-o eroare. De-a lungul istoriei au existat multe cazuri de persoane îngropate de vii în mod accidental.

6. Frica de nuditate (Gymnophobia)

Gymnophobia este teama sau starea de anxietate pe care o are o persoană gândindu-se că ar putea fi văzută goală sau  de a vedea pe altcineva gol, chiar şi în situaţii sociale acceptate. Gymnofobii sunt acele persoane care au o părere proastă despre felul în care arată din cauza modelelor promovate în societate.

7. Frica de femei frumoase (Venustraphobia)

Persoanei care are această fobie îi va fi imposibil să poarte o discuţie cu o femeie frumoasă. Fie evenimentele nefercite din trecut ale venustrafobului, fie neîncrederea în propria persoană pot fi cauze ale acestei fobii.

8. Frica de a scrie de mână (Graphophobia)

Deşi scrisul de mână nu mai este aşa utulizat cum era odată, să-ţi fie frică de scris este chiar inexplicabil. Se pare că sunt persoane care au această fobie.

9. Frica de somn (Somniphobia)

Este un comportament ce se manifestă înainte de a merge la culcare. Cei care suferă de această fobie cred că odată ce vor adormi nu se vor mai putea trezi niciodată. Somnifobilor le e teamă de starea de inconştienţă din timpul unui somn profund.

10. Frica de bani (Chrometophobia)

Această fobie este destul de amuzantă având în vedere criza economică. Cei care au teamă faţă de bani cred că nu îi pot manageria sau că banii reprezintă ceva diabolic.

De la teamă moderată la fobie

Dacă e în cantitate moderată teama e constructivă, în timp ce fobia duce teama la extrem. Au fost identificate sute de fobii, inclusiv fobia de fobii, iar medicii le-au împărţit în trei mari categorii: agorafobia (frica intensă de spaţii publice), fobia socială (timiditatea extremă) şi fobii specifice.

Fobiile schimbă vieţile oamenilor, aflaţi într-o continuă încercare de a evita „sursa” fricii, lovesc în prietenii, în relaţia cu familia, în viaţa profesională şi aruncă în patima alcoolului.

„În momentul expunerii la sursa fobiei, individul poate să aibă simptome foarte puternice: transpiraţii, senzaţia de leşin, senzaţia de irealitate, nod în gât, sufocare, ameţeală, nevoia de a urina, furnicaturi în stomac, senzaţia de vomă”, explică psihologul Keren Rosner, care analizează mai jos cele mai frecvente fobii.

De la „fobia de ghişeu” la frica de discursuri în public

Agorafobia reprezintă fobia de a fi „prins” într-un spaţiu public, precum un pod sau la coadă la ghişeu, unde nu există nicio şansă de scăpare. Netratată, se transformă în „dependenţa de casă”, însă, cu ajutorul tratamentului, nouă din zece cazuri se vindecă. Numărul femeilor cu astfel de probleme este dublu faţă de cel al bărbaţilor. „Cei care suferă de agorafobie evită spaţiile deschise, pieţele, metroul, rămân cât mai mult în casă, ajungând la extrema de a nu ieşi nicăieri”, arată psihologul.

Fobia socială este timiditatea dusă la extrem. Sociofobul este preocupat excesiv de felul în care se va comporta şi de felul în care va fi perceput de ceilalţi. „Netratată”, fobia socială va fi permanent o piedică în calea relaţiilor socioprofesionale sau intime. „Fobia socială va opri individul să vorbească în public, să intre în grupuri mari de oameni, să evite persoanele necunoscute”, atenţionează psihologul.

Claustrofobia este frica anormală de spaţii mici şi închise. Claustrofobul trece prin chinuri mari atunci când se află în lift sau traversează un tunel.

Cinci fobii des întâlnite

  • Persoanele care suferă de carcinofobie trăiesc permanent cu teama de cancer. Durerile obişnuite sau disconfortul fizic sunt automat simptome ale cancerului, iar durerile de cap înseamnă automat tumori.
  • Fobia de sânge, de ace, de medici este singura fobie care „se lasă” cu leşin.
  • Zoofobia apare adesea în copilărie, dar poate persista şi la maturitate. „Persoanele care au frică patologică de animale sau de insecte vor ocoli străzi pentru a nu se întâlni cu un câine sau vor ţipa şi vor fugi când vor vedea un păianjen”, explică psihologul.
  • Brontofobia este teama patologică de tunete şi fulgere. Brontofobii se baricadează în casă în timpul furtunii sau aşteaptă să se termine închişi în toaletă ori „cu pătura în cap”.
  • Acrofobia sau fobia de înălţimi poate fi atât de puternică în cazul unor bolnavi încât pot cădea atunci când urcă sau coboară scările.


CAZURI EXTREME

„Nu mergea la cimitir de teamă că moare”

Fobiile pot fi însă rezolvate cu succes prin psihoterapie sau hipnoză. Hipnoza identifică „sursa” iniţială a fobiei şi încearcă să o elimine.

Psihiatrul Gabriel Diaconu dezvăluie cazul unui pacient care suferă de tanatofobie, teama patologică de moarte. „Pacientul se gândeşte obsesiv că poate muri oricând. De aceea, nu poate să meargă la cimitir, la înmormântări, evită lucrurile care au legătură cu moartea. Nu este vorba despre ipohondrie, nu are nici experienţe traumatizante. Lucrăm de două luni să risipim fobia”, spune medicul.

Psihoterapeutul Keren Rosner povesteşte despre cazul unei persoane care suferea de fobie de nori. „Nu putea să ridice privirea să privească cerul, nu putea sta la plajă cu privirea ridicată. A fost nevoie doar de două întâlniri terapeutice pentru rezolvarea fobiei. Am aflat prin hipnoză că persoana respectivă a suferit în copilărie o traumă asociată cu imaginea cerului. Prin desensibilizare (obişnuirea ochiului cu sursa fobiei) şi metode specifice, a reuşit să privească şi să admire cerul”.

SURSA: evz.ro

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel