Sari la conținut

Cele mai dăunătoare alimente pentru pancreas. Evită-le cu orice preț!

Alimente care îmbolnăvesc pancreasul. Ceea ce mănânci are un impac major asupra modului în care te simți, mai ales dacă ai pancreatită – o afecțiune care apare atunci când ai pancreasul inflamat. 

Acordarea unei atenții sporite asupra alimentației poate ajuta la ameliorarea durerilor abdominale care însoțesc această afecțiune, spune medicul specialist în pancreas dr. Prabhleen Chahal. Dacă vă alegeți bine mâncarea, puteți să-i dați o pauză pancreasului și să-l ajuți să-și revină.

Prin urmare, este vital să știți ce alimente puteți mânca, pe care ar trebui să le evitați și cum aceste alegeri vă pot afecta corpul.

Legătura dintre pancreatită și alimentație

În cazul pancreatitei cronice, organismul nu poate produce suficiente enzime digestive care ajută la absorbția nutrienților din alimentele pe care le consumați.

De-a lungul timpului, ați putea ajunge la subnutriție sau puteți începe să pierdeți în greutate fără să faceți nimic în acest sens, spune dr. Chahal. Schimbarea dietei poate ușura munca pancreasului.

Schimbările alimentare nu influențează toți pacienții în același mod, totuși. Impactul depinde dacă aveți un caz acut sau cronic de pancreatită, adaugă medicul.

„Pacienții cu pancreatită ușoară pot beneficia doar de modificările dietei și ale stilului de viață. Cu toate acestea, dieta singură nu este întotdeauna suficientă pentru a controla simptomele de pancreatită moderate până la severe,” atrage atenția dr. Chahal.

Cele mai bune alimente în caz de pancreatită

O dietă prietenoasă cu pancreasul este bogată în proteine ​​din carnea slabă și săracă în grăsimi animale și zaharuri simple, spune dr. Chahal.

Ar trebui să mănânci:

 • Legume,
 • Fructe,
 • Cereale integrale,
 • Fasole,
 • Lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi (lapte de migdale sau de in).

Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele de pădure, cartofii dulci, strugurii, morcovii, nucile și rodiile sunt de asemenea benefice. Dar, consumați cu moderație avocado, ulei de măsline, pește gras, nuci și semințe.

Dieta mediteraneană este o opțiune bună dacă vă recuperați după o pancreatită acută ușoară.

De ce sunt utile aceste alimente?

Consumul crescut de legume, fructe și cereale integrale limitează aportul de colesterol și crește aportul de fibre. Acest lucru reduce riscul de a dezvolta calculi biliari sau hipertrigliceridemie care sunt printre principalele cauze ale pancreatitei acute. Antioxidanții combat radicalii liberi, ajutând la reducerea inflamației.

Adăugarea de trigliceride cu lanț mediu (MCT) – grăsimi care sunt adesea derivate din ulei de cocos sau de palmier – poate ajuta, de asemenea, la creșterea absorbției nutrienților în contextul pancreatitei cronice, spune dr. Chahal.

Cele mai rele alimente pentru pancreas

Ori de câte ori este posibil, evitați alimentele prăjite sau bogate în grăsimi, precum și alimentele bogate în zahăr.

Asigurați-vă că limitați aportul de:

 • Carne rosie,
 • Organe,
 • Cartofi prăjiți,
 • Maioneză,
 • Margarina și unt,
 • Lactate pline de grăsime,
 • Produse de patiserie,
 • Bauturi îndulcite.

De ce sunt aceste alimente dăunătoare?

Pancreasul procesează cea mai mare parte a grăsimilor pe care le consumați. Deci, cu cât măncați mai mult, cu atât munca pancreasului este îngreunată.

Alimentele bogate în grăsimi și zaharurile simple cresc, de asemenea, nivelul trigliceridelor. Acest lucru crește cantitatea de grăsime din sânge și crește riscul de pancreatită acută. Cercetările arată, de asemenea, că carnea procesată și carnea roșie cresc riscul de cancer pancreatic, spune dr. Chahal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel