Sari la conținut

Cele mai dăunătoare alimente pentru sănătatea dinților. Ce trebuie să eviți?

albirea naturală a dinților

Sănătatea dinților este puternic influențată de alimentele și băuturile consumate zilnic. Specialiștii recomandă, pe lânga igiena dentară corespunzătoare, să fim atenți la aportul de acizi și zahăr care ajung pe smalțul dinților. Acizii sunt foarte dăunători pentru smalț și pot produce leziuni și fracturi dentare.

Dieta reprezintă un element esențial în menținerea sănătății dinților. Fie ca vorbim despre alimente sau băuturi, un lucru este sigur: zahărul, consumat în exces, distruge smalțul și afectează sănătatea dinților, lăsându-i vulnerabili. Din cauza acidului eliberat prin contactul cu bacteriile din cavitatea bucală, zahărul este unul dintre principalele motive ale problemelor dentare. La ce să ar trebui să renunți, potrivit medicului stomatolog Adrian Mina, citat de Adevărul?

„Majoritatea fructelor uscate, fie că vorbim despre caise, prune, smochine sau stafide, sunt lipicioase. Se lipesc de dinţi şi îi încarcă cu foarte mult zahăr. Dacă vă place să le consumaţi, clătiţi apoi bine gura cu apă, apoi periaţi şi folosiţi aşa dentară. Recomand totuşi fructele proaspete, deoarece conţin mult mai puţin zahăr decât cele uscate.

Portocalele, grepfruturile şi lămâile conţin o cantitate ridicată de acid care poate eroda smalţul dinţilor, favorizând apariţia cariilor. În plus, acidul din citrice poate fi deranjant pentru eventuale leziuni din cavitatea bucală.

Chipsurile de cartofi sunt foarte bogate în amidon. Acesta se descompune în zahăr, element extrem de nociv pentru sănătatea dinţilor. Dacă totuşi le consumi, ai grijă să te speli pe dinţi imediat după şi să foloseşti aţa dentară pentru a îndepărta resturile rămase între dinţi.

Ştim deja că bomboanele sunt nocive pentru sănătatea dinţilor. Dar aceste jeleuri conţin mai multe tipuri de acizi care atacă dinţii. În plus, deoarece sunt masticabile, se lipesc de dinţi, motiv pentru care favorizează apariţia cariilor. Dacă ai poftă de dulce, este de preferat să consumi o bucăţică de ciocolată şi să periezi apoi dinţii”, explică medicul Adrian Mina, conform Adevărul.

 

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel