Sari la conținut

Cele mai eficiente ”medicamente” 100% naturale. Fitoterapeut: ”Nu este exagerat să spunem că acționează asemeni unui antibiotic”

Cele mai eficiente ”medicamente” 100% naturale. Atunci când vă treziți cu nasul înfundat, fruntea arzând și cu o senzație de „ace în gât”, înainte de a da fuga la farmacie pentru a reface stocul de medicamente, citiți sfaturile specialiștilor legate de remediile anti-răceală tradiționale.

Leacuri simple, din bătrâni, care le pot face concurență pilulelor moderne create în laborator. Acestea din urmă își au totuși rolul lor în tratarea răcelilor și gripelor, mai ales când apar complicații.

”Medicamente” 100% naturale. Terapia cu miros frumos

Inhalațiile cu uleiuri volatile de eucalipt, lămâie, brad sau pin fac minuni în acest caz, dacă sunt făcute ca la carte.
„E foarte simplu. Se ia un vas cu apă clocotită și se pun 2-3 picături din aceste uleiuri. Încercăm să respirăm cât mai mult timp, având un prosop pe cap, pentru a izola. Este recomandat să stăm așa cam o jumătate de oră, însă o dată la cinci minute trebuie să mai adăugăm câteva picături”, dezvăluie dr. Alice Popescu, medic specialist medicină generală, cu competență în  acupunctură și fitoterapie.

Uleiurile volatile nu doar curăță  mucoasa căilor respiratorii „îmbibată” cu particule de virusuri și bacterii, dar au și un efect antibacterian.
„Nu este exagerat să spunem că acționează asemeni unui antibiotic. De aceea, inhalațiile sunt indicate în sinuzite, laringite etc. Multe firme au scos pe piață o gamă întreagă de uleiuri volatile pentru combaterea diverselor afecțiuni, nu doar a răcelii”, adaugă medicul.
Bolnavii care vor o rezolvare rapidă, mai spune aceasta, pot beneficia de efectul esențelor, înghițindu-le în amestec cu miere și ceai: „În acest caz, se iau 3-5 picături de trei ori pe zi. Merg așa uleiul de cimbru, dar și cele mai exotice, precum Tea Tree”.

Doctoriile din cămară: ridiche și făină de muștar

Tusea „măgărească” în schimb, răspunde foarte bine la siropul de ridiche neagră făcut în casă. „Dai ridichea pe răzătoare și o lași la macerat peste noapte împreună cu zahăr sau miere. Funcționează mai ales în cazurile de tuse productivă, cu expectorații”, este sfatul specialistul Alice Popescu. În același registru intră și ceaiul de ceapă îndulcit cu miere, preparat dintr-un litru de apă și o ceapă mărunțită, sau infuzia de coji de nucă, cu mențiunea că  trebuie băută doar în casă, iodul din nuci acutizând senzația de frig.

Tusea seacă, pe de altă parte, se potolește cu ajutorul compreselor calde aplicate la baza gâtului și pe piept.
Deși pare o soluție banală, gargara cu sare rezolvă situațiile de „roșu în gât” mai bine ca un sirop costisitor din farmacie. Rețeta clasică presupune amestecarea unei lingurițe de sare cu un litru de apă, cel mai prielnic moment pentru a face gargară fiind imediat după masă.

Nu sunt de neglijat în lupta cu răceala nici băile călduțe la picioare de 15-20 de minute, nu cu sare de bucătărie, ci cu făină de muștar. În contact cu apa, acesta „elibereaza” un ulei gras, care stimulează irigarea cu sânge, astfel că temperatura pielii crește semnificativ, de aici și o ușoară senzație de arsură.
Terapia cu muștar dă roade mai cu seamă în stările febrile complicate și gripă, putându-se ameliora vizibil într-o perioadă foarte scurtă de timp. Pentru o singură baie, se folosesc 30 grame de făină de muștar negru la zece litri de apă caldă. Trebuie musai făcut un test înainte, pentru a evita riscul de arsură. „Jumătate din meridianele de acupunctură ajung până la picioare, iar acestea sunt activate când facem o astfel de baie”, explică mecanismul doctorul Alice Popescu. De altfel, în stările febrile dă roade și metoda șosetelor înmuiate în oțet, ori frecțiile cu spirt.

”Medicamente” 100% naturale. Ventuzele 

Un alt remediu băbesc care scoate la propriu răceala din om cu ajutorul focului sunt ventuzele. Un soi de păhărele din sticlă care se încălzesc la flacără și se aplică pe spate, mai puțin pe coloană sau în partea lombară, la șale. Mai nou, au apărut și modele din plastic, care nu necesită încălzire, având un dispozitiv cu pompă. Deși metoda nu este dureroasă, pacientul se alege pentru două-trei săptămămâni cu câteva vânătăi.„Se pun și în răceli, dar și în reumatisme. Ventuzele stimulează circulația locală prin faptul că trag sângele și obligă organismul să <<arunce>> cu leucocite, globule albe-celulele sistemului imunitar care luptă cu boala”, face lumină medicul Alice Popescu.

„Bomba” cu echinaceea care nimicește răceala

De departe, cea mai bună doctorie împotriva răcelii este echinaceea, o plantă „vedetă” pe piața produselor naturiste. Originară din America de Nord, este bogată în flavonoide, dar și în cupru, potasiu, iod sau fier și consolidează sistemul de apărare al organismului prin creșterea nivelurilor de properdină (complex de anticorpi naturali).
Cu efecte adverse aproape inexistente, poate fi administrată sub formă de tinctură, capsule sau ceai. „Atunci când deja am contractat o viroză, este extraordinară combinația dintre echinaceea, zinc și vitamina C. Pentru că ultima nu se stochează în organism pentru multă vreme. Deci, putem lua trei săptămâni vitamina C, să ne oprim și să nu fim protejați deloc. Se recomandă chiar și o cură de una-două luni cu tinctură de echinaceea, ca măsură de prevenție. Ceaiul este ceva mai diluat și ajută mai mult local, prin simplul fapt că este un lichid fierbinte”, mai explică specialistul.
Mai puțin cunoscute, dar la fel de eficiente sunt ciupercile medicinale, care se găsesc la orice plafar sub formă de capsule. Datorită conținutului lor bogat în proteine, polizaharide, aminoacizi, vitamine, minerale și alte microelemente active, ciupercile de origine japoneză Reishi, Shiitake sau Maitake sunt recunoscute științific drept imuno-stimulatoare extrem de puternice.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel