Sari la conținut

Cele mai frecvente afecțiuni ale verii: Cum le depășim

Cele mai frecvente afecțiuni ale verii: Cum le depășim, ce trebuie să știm pentru a le preveni sau vindeca, în cazul în care am fost diagnosticați cu vreuna.

Vara sunt întâlnite mai des anumite afecțiuni și boli, cauza principală fiind temperatura ridicată. Dar nu numai, firește. Mai sunt și insectele, ce pot da complicații după mușcături, ciupituri, înțepături.

Iată principalele afecțiuni ale verii.

Gastroenterocolita

Această afecțiune intestinală poate fi cauzată de virusuri sau alimente alterate pe care le consumăm fără să știm că au fost ținute la temperaturi necorespunzătoare sau că sunt vechi. Gastroenterocolita este mai frecventă vara, tocmai din cauza temperaturilor prea ridicate.

Care sunt principalele simptome și cum ne dăm seama că avem gastroenterocolită? Ei bine, această boală debutează cu: dureri abdominale, diaree, vărsături și chiar febră.

Se recomandă la început o dietă uşoară. Este foarte important să vă hidratați bine și să aveți mare grijă ce mâncați, notează dcnews.ro.

Conjunctivita

Această afecţiune este generată de un virus şi însoţeşte, de obicei, răcelile de vară. Simptomele conjuctivitei sunt: mâncărimi ale ochilor, iritare. Se recomandă tratament adecvat. Aveţi grijă mare la igiena mâinilor.

NU puneți mâna la ochi fără să vă spălați înainte cu apă și săpun! Conjunctivita poate dura între cinci și șapte zile și necesită tratament adecvat. Trebuie să mergeți la medic pentru a vă prescrie medicamentele necesare. Este posibil să fie nevoie și de picături cu antibiotic.

Mușcături de insecte

Mușcăturile de insecte provoacă uneori reacții, în principal la persoanele alergice. Aceste reacții pot fi destul de serioase, necesitând tratament.

Pentru a le preveni este recomandabil să nu vă apropiați de zonele în care există insecte și să folosiți repelent împotriva țânțarilor. Foarte bune sunt și soluțiile pe bază de uleiuri esențiale.

Un bun exemplu este uleiul esențial de citronela, foarte eficient pentru a ține insectele la distanță.

Mâncărimea durează între patru și cinci zile. Dacă reacția este ușoară, soluțiile tipice de la farmacie sunt suficiente.

Dermatita

Vara, cele mai frecvente tipuri de dermatite sunt cele cauzate de expunerea îndelungată la soare, mai ales în orele când soarele este prea puternic.

Arsurile solare. În cazul în care acestea sunt blânde, tratați-le doar cu apă și oțet. Dar dacă sunt grave, este recomandat un tratament dat de medic. Dacă vrem să le evităm, soluția este simplă: protecția solară.

O altă dermatită foarte frecventă vara este cauzată de transpirație. Poate dura până la 10 zile, iar tratamentul său variază în funcție de vârstă. Pentru a evita acest lucru, este recomandabil să purtați haine de bumbac.

Otita

Otita externa necesită picături de antibiotice. Durerea poate dura până la o săptămână. Atenție! Otitele netratate sau tratate „după ureche” pot duce la complicații destul de serioase.

Dacă durerile persistă este bine să mergeți la un medic ORL-ist.

Cistita

Este o infecție ușoară a tractului urinar care provoacă disconfort la urinare. Este recomandat să beţi multă apă, să consumaţi afine și merișoare.

În 85-90% din cazuri boala este determinată de infecția cu Escherichia coli, și mai rar de bacterii gram-negative.

De asemenea, sunt importante procesele inflamatorii din vagin, tulburările hormonale, oboseala – aceștia sunt factori secundari, dar nu și la femeia aflată în premenopauză, menopauză și postmenopauză la care principalul factor declanșator al cistitei este deficitul de hormoni estrogeni.

Principalele simptome ale cistitei sunt:

– urină întunecată, tulbure sau cu miros puternic

– durere chiar deasupra osului pubian, în partea inferioară a spatelui sau în abdomen

– senzație de arsură la urinare

– urme de sânge în urină

–  urinare frecventă sau nevoia de a urina frecvent.

Micoza cutanatăciuperca unghiei piciorului

Așa-numitele ciuperci, foarte frecvente la nivelul picioarelor, sunt cauzate de umiditate și de căldură. Este vorba de o inflamație a pielii, de obicei între degetele de la picioare, care produce fisuri și mâncărime.

Pentru a evita această afecțiune, medicul sfătuiește să nu purtați șosete când dormiţi, să purtați sandale adecvate, care sunt întotdeauna confecționate din piele și nu din plastic sau cauciuc pentru a ajuta la transpirația piciorului.

Dacă trebuie să folosiți șosete, alegeți bumbacul întotdeauna, nicidecum șoșete din materiale sintetice. Niciodată nu purtați încălțămintea direct pe piciorul gol.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel