Sari la conținut

MEDIC: Totul despre CISTITĂ. Ce greșeli fac femeile

Programare la ginecolog
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Greseala pe care femeile o fac la un consult ginecologic

GINECOLOG: Totul despre CISTITĂ. Ce greșeli fac femeile. Ce declanșează cistita, care sunt simptomele și cum poate fi prevenită această afecțiune des întâlnită:

Medicul ginecolog Radu Neamțu explică pe pagina sa de socializare care sunt cauzele care duc la declanșarea cistitei și cum poate fi aceasta prevenită.

”Cistita este un proces infecțios și inflamator localizat în pereții vezicii urinare, care e localizat la nivelul mucoasei vezicii urinare.

În 85-90% din cazuri boala este determinată de infecția cu Escherichia coli, și mai rar de bacterii gram-negative.

De asemenea, sunt importante procesele inflamatorii din vagin, tulburările hormonale, oboseala, expunerea la frig – aceștia sunt factori secundari, dar nu și la femeia aflată în premenopauză, menopauză și postmenopauză la care principalul factor declanșator al cistitei este deficitul de hormoni estrogeni.

Este greșit dacă faci asta!

Medicul explică care sunt cele mai frecvente două greșeli pe care le fac femeile.

”Femeile care suferă de durere în zona vezicii urinare și urinări frecvente cel mai des fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotice.

Băile fierbinți sau pernuțele cu apă fierbinte pe zona vezicii urinare sunt chiar contraindicate în cistită.

Deoarece căldura favorizează răspândirea agentului infecțios din mucoasa vezicii urinare în stratul muscular al vezicii urinare, acolo unde se află vascularizația, de aceea în urină poate să apară sânge.

Adică aplicarea căldurii pe zona vezicii urinare poate declanșa o cistită hemoragică”, mai explică medicul.

Care sunt semnele acestei afecțiuni

Simptomele posibile la copii includ o temperatură ridicata (febră) de 38 C sau mai mare, slăbiciune, iritabilitate, apetit redus și vărsături. Persoanele în vârstă se pot simți slăbite și febrile.

Totodată, există o nevoie frecventă de a urina, dar de fiecare dată sunt eliminate doar cantități mici de urină.

Semnele și simptomele comune ale cistitei:

– urme de sânge în urină

– urină întunecată, tulbure sau cu miros puternic

– durere chiar deasupra osului pubian, în partea inferioară a spatelui sau în abdomen

– senzație de arsură la urinare

– urinare frecventă sau nevoia de a urina frecvent

În cazul în care cistita este prezentă la copii, aceștia pot prezenta oricare dintre simptomele enumerate mai sus, plus vărsăturile și slăbiciunea generală.

Ce boli au simptome asemănătoare

Potrivit medicului ginecolog, există anumite boli și afecțiuni care au simptome asemănătoare cu cistita. Iată care sunt:

– uretrita sau inflamarea uretrei

– sindromul vezicii dureroase

– prostatita sau inflamaţia glandei prostatei

– hiperplazie benignă de prostată, la bărbaţi

– sindromul tractului urinar inferior

– gonoree

– chlamydia

– candida

Cum putem preveni boala

Cistita poate fi prevenită respectând câteva reguli simple, mai spune medicul. Iată care sunt acestea:

”În primul rând trebuie evitată expunerea la frig, respectarea regulilor de igienă, iar cel mai important este corectarea deficitului de estrogen prin administrarea terapiei hormonale atât pe cale sistemică cât și locală.

Pentru procedurile de igienă ar trebui folosite produse din farmacie care au un pH neutru. Este important de golit vezica urinară atunci când este nevoie, de evitat vestimentația strânsă care poate afecta vascularizația pelvină – unul din factorii declanșatori ai cistitei”, mai explică medicul.

Cum o tratăm

”Dacă cistita a apărut – tratamentul se face cu antibiotic, antiinflamatoare și medicamente care vor crește diureza, tratament trofic pentru pereții vezicii urinare, dar toate acestea trebuie recomandate de un medic, după un consult de specialitate”, a mai spus dr. Radu Neamțu, citat de dcmedical.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel