Sari la conținut

Cele mai frecvente probleme ale pielii la bebeluși. Cât sunt de grave și cum le putem trata

Nu este un lucru neobișnuit ca pielea nou-născutului să se confrunte cu diferite erupții cutanate care, din fericire, cel mai adesea sunt inofensive, de scurtă durată și dispar de la sine.

Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că, deși cazurile benigne sunt frecvente în această perioadă de viață, formele de manifestare a acestor erupții pot provoca o mare anxietate tinerilor părinți, fapt pentru care este important să se facă distincția dintre dermatozele benigne tranzitorii și alte boli severe ale pielii.

Milia

Milia este o modificare a pielii întâlnită frecvent la aproximativ jumătate dintre nou-născuții sănătoși de obicei la naștere, deși debutul ei poate fi întârziat la nou-născuții prematur.“Milia se manifestă prin apariția unor mici chisturi superficiale galbene/albe, pline de cheratină ce apar de obicei pe tegumentul facial. Tratamentul afecțiunii nu este necesar deoarece aceste leziuni au tendința de a se vindeca spontan”, explică specialistul dermatolog.

Miliaria

Miliaria afectează până la 40% dintre sugari și apare de obicei în prima lună de viață. La fel ca și milia, miliaria rezultă din imaturitatea structurilor pielii, însă cele două sunt entități distincte din punct de vedere clinic.

“Tipul cel mai frecvent la nou-născuți este miliaria cristalină, care se caracterizează prin mici vezicule neinflamatorii ce afectează canalele glandei ecrine la nivelul  stratului cornos. Erupția este reprezentată de vezicule de 1 până la 2 mm fără eritem înconjurător. Fiecare veziculă evoluează cu ruptură urmată de descuamare și poate persista de la ore până la zile. Miliaria rubra se caracterizează prin mici papule inflamatorii și pustule. Obstrucția în acest tip de miliaria apare în mijlocul epidermului. Afectează cel mai adesea pe fruntea și trunchiul superior. Pentru a evita retenția transpirației, minimizarea supraîncălzirii este cea mai bună metodă de prevenire”, recomandă doamna doctor Alina Suru.

Acneea neonatală

Acneea neonatală este o erupție acneiformă benignă, auto-limitată,care se dezvoltă în primele 30 de zile de viață. Între 2 și 4 săptămâni de viață apar multiple papule discrete ce se dezvoltă în pustule și se vindecă spontan. Acneea neonatală trebuie distinsă de acneea infantilă.

„Acneea nu este neobișnuită la nou-născuți, estimându-se că aproximativ o cincime dintre ei prezintă această problemă în prima lună de viață ca rezultat al hormonilor maternali care circulă în corpul bebelușului după naștere. Erupțiile cutanate apar mai ales pe nas și frunte și de obicei dispar singure în primele câteva luni”, spune specialistul dermatolog.

Acrocianoza

Acrocianoza reprezintă o colorare albastră a extremităților bebelușului (urechi, mâini, picioare), care se estompează odată încălzirea acestor zone sau atunci când nou-născutul se oprește din plâns. Această afecțiune se explică prin instabilitatea și imaturitatea sistemului vasomotor la bebeluși și sugari.

“Prin plâns sau pierdere de căldură părțile acrale devin colorate în mod simetric, albastru, ca urmarea a reducerii aportului de sânge (și deci de oxigen) către aceste zone. Nu existaă alte modificări cutanate, inclusiv edeme. Acrocianoza trebuie diferențiată de cianoza centrală, care este asociată cu boli cardiovasculare și ale sistemului respirator”, atenționează specialistul dermatolog.

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii la sugari și bebeluși și reprezintă o iritare a pielii în zona acoperită de scutec sau pe lângă scutec. Există diferite cauze ale dermatitei de scutec, dintre care urinarea, frecarea zonei, defecația, însă cel mai important factor este umezeala, prin care funcția de barieră a pielii este distrusă, iar penetrarea iritanților devine mai ușoară.

Așadar, deși există o varietate de probleme dermatologice care pot afecta pielea sensibilă a nou născuților, multe dintre acestea sunt de natură benignă și dispar de la sine și nu ar trebui să reprezinte motive serioase de îngrijorare pentru părinți.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel