Sari la conținut

Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Prezența acestei boli crește dramatic

Cancerul se caracterizează prin dezvoltarea celulelor anormale care se divid, cresc și se răspândesc fără control în orice parte a corpului. Când se întâmplă acest lucru, și celulele normale din organism se divid și mor la un moment programat.

În general, celulele canceroase formează mase, numite tumori sau neoplasme, care în expansiunea lor pot distruge unele țesuturi.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, aproximativ 70.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, sunt diagnosticați anual cu cancer în Statele Unite.

Aceasta reprezintă aproximativ 5% din diagnosticele de cancer din acea țară, adică de șase ori numărul cazurilor diagnosticate la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani.

Astfel, tinerii au mai multe șanse de a dezvolta cancer decât copiii sau adulții în vârstă. În general, tinerii sunt diagnosticați cu unele tipuri de cancer, cum ar fi limfomul Hodgkin, melanomul, cancerul testicular, cancerul tiroidian și sarcoamele.

Institutul Național al Cancerului notează că incidența anumitor tipuri de cancer variază în funcție de vârstă. De exemplu, leucemia, limfomul, cancerul testicular și cancerul tiroidian sunt cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul persoanelor de 15-24 de ani și 25-39 de ani, cancerul de sân și melanomul sunt cele mai frecvente tipuri de cancer.

Sursa foto: Pixabay

Cele mai frecvente tipuri de cancer la adolescenți și tineri

  • Tumori ale creierului și ale altor tumori ale sistemului nervos central
  • colorectal
  • colul uterin (cervical)
  • Ficat
  • leucemie
  • limfom
  • Melanomul
  • Sarcoame (cancer osos, sarcom de țesut moale și sarcom uterin)
  • Sân
  • Testicul
  • Glanda tiroida
  • Tumori cu celule germinale, tumori cu celule germinale extracraniene (copilărie) și tumori cu celule germinale extragonadale.

Care este tratamentul potrivit pentru cancer?

Potrivit Societății Americane de Oncologie Clinică, cancerul este tratat în moduri diferite, în funcție de tipul, stadiul, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. De aceea, medicul oncolog este cel care stabilește tratamentul și cât poate dura.

Unele persoane cu cancer vor primi un singur tip de tratament. Cu toate acestea, majoritatea primesc o combinație de tratamente, cum ar fi intervenții chirurgicale cu chimioterapie sau radioterapie. Societatea Americană de Oncologie Clinică explică aceste tratamente:

Chirurgie: Aceasta implică îndepărtarea cancerului din organism. Operația poate fi deschisă sau minim invazivă.

Radioterapia: un tip de tratament pentru cancer care utilizează doze mari de radiații pentru a ucide celulele canceroase și a micșora tumorile. În doze mici, radiațiile sunt utilizate în radiografii pentru a vedea interiorul corpului, cum ar fi raze X ale dinților sau oase rupte.

Chimioterapia: Acest tratament folosește medicamente pentru a ucide rapid celulele canceroase și a încetini creșterea celulelor sănătoase care cresc și se divid rapid, scrie Semana.

Imunoterapia: este un tip de terapie biologică care utilizează substanțe produse de organismele vii pentru a trata cancerul. Este posibil să primiți acest tratament în fiecare zi, o dată pe săptămână sau o dată pe lună.

Terapia hormonală: Acest tratament se împarte în două grupuri mari; adică cele care blochează capacitatea organismului de a produce hormoni și cele care interferează cu modul în care hormonii se comportă în organism.

Terapia hormonală este de obicei utilizată pentru a trata cancerul de prostată și de sân.

Transplant de celule stem: o procedură care restabilește celulele stem care formează sânge la indivizi ale căror celule stem au fost distruse de doze foarte mari de chimioterapie sau radioterapie utilizate pentru a trata unele tipuri de cancer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel