Sari la conținut

Cercetătorii au reușit să trateze cancerul de colon folosind acest VIRUS: a eliminat toate tumorile la șoareci

cancer
Sursa foto: Pixabay

Dincolo de chimioterapie și radioterapie tradițională, cercetarea în tratamentul cancerului urmează căi din ce în ce mai inovatoare, precum imunoterapia, medicina de precizie sau terapia genică.

Acum, un studiu realizat de Universitatea din California (Statele Unite) a descoperit potențial într-un element care sună contradictoriu, aproape science fiction: un virus vegetal.

Un virus nedăunător pentru a atrage imunitatea

După scrie Nano Letters, acest virus vegetal, numit virusul mozaicului cowpea, ar fi utilizat în combinație cu un anticorp numit anti-4-1BB. În acest context, primul mărește eficacitatea celui din urmă fără a aduce vreun rău pacientului.

Ei au concluzionat acest lucru după ce au testat terapia combinată pe modele animale (șoareci) cu cancer de colon.

La acești subiecți experimentali, virusul a atras propriile celule imunitare ale gazdei către tumoră, în timp ce anticorpul a reușit să depășească imunodepresia generată de cancerul în sine și care, în condiții normale, îi permite să depășească răspunsul imun al organismului.

În acest fel, abordarea a reușit să elimine toate tumorile și să prevină reapariția acestora, cu supraviețuire de 100%.

În alte modele cu melanom, mai degrabă decât cu cancer de colon, terapia combinată a îmbunătățit, de asemenea, supraviețuirea.

Sursa foto: Pixabay

Un posibil vaccin

Amintindu-ne tot timpul că acesta este un experiment efectuat pe șoareci și că, prin urmare, metoda nu ar trebui să fie neapărat aceeași la om, administrarea agenților terapeutici s-a efectuat prin intermediul a două injecții săptămânale ale anticorpului și una săptămânală a virusului, toate în cavitatea abdominală.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că cercetătorii au testat singur potențialul terapeutic al virusului și au obținut rezultate, deși nu la fel de remarcabile ca combinația celor două terapii.

Unul dintre lucrurile pe care autorii lucrării le evidențiază este că corpul șoarecilor a dobândit memorie imunologică după tratament și, dacă erau implantate noi celule canceroase, era capabil să le atace de la sine.

Datorită rezultatelor promițătoare, echipa plănuiește să continue investigarea acestei direcții, clarificând, printre altele, împotriva căror tipuri de cancer ar putea fi eficient și dacă abordarea ar putea fi folosită ca vaccin împotriva acestor tumori.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel