Sari la conținut

Cele mai importante analize pentru ficat. Necesare anual

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Analizele pentru ficat sunt esențiale pentru evaluarea sănătății acestui organ vital. Printre cele mai relevante analize se numără transaminaza glutamic-piruvică (TGP), cunoscută și sub numele de aminotransferaza alanină (ALAT).

Valorile ALAT pot indica dacă celula hepatică, hepatocitul, este afectată sau nu. În plus față de ALAT, bilirubina este un alt indicator important pentru funcția ficatului.

„Ficatul nu doare decât în cazuri rare, cum ar fi distensia rapidă a capsulei hepatice, care poate fi cauzată de hematoame subcapsulare sau tumori explozive. De obicei, senzația de disconfort pe care o persoană o resimte în zona ficatului este, de fapt, cauzată de alte afecțiuni, cum ar fi colita sau colica biliară”, a explicat dr. Carmen Manciuc de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

În ceea ce privește analizele, trebuie menționat că o creștere a ALAT și a bilirubinei poate sugera existența unei hepatite virale acute sau a unui ficat gras. Pentru a confirma diagnosticul, este necesară o evaluare completă, inclusiv date clinice și investigații imagistice, precum ecografia abdominală. Acestea pot dezvălui dimensiunile ficatului, aspecte ale acestuia și alte afecțiuni asociate, cum ar fi pietrele la fiere sau problemele pancreatice.

Când sunt necesare analize pentru ficat

Analizele pentru ficat sunt recomandate în mai multe situații, inclusiv:

  • Evaluarea stării generale a sănătății: Analizele pentru ficat pot fi incluse într-un set de analize de rutină pentru a evalua funcția ficatului și pentru a depista eventuale probleme de sănătate.
  • Simptome specifice: Dacă ai simptome precum dureri abdominale, greață persistentă, oboseală inexplicabilă, icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor) sau modificări ale greutății corporale, medicul ar putea recomanda analize pentru ficat pentru a identifica cauza acestor simptome.
  • Monitorizarea afecțiunilor hepatice: Persoanele cu afecțiuni hepatice sau cu factori de risc pentru acestea (cum ar fi consumul excesiv de alcool, hepatita virală, obezitatea sau diabetul) ar trebui să facă analize periodice pentru a monitoriza funcția ficatului și pentru a detecta eventuale schimbări sau complicații.
  • Medicamente și suplimente: Dacă iei medicamente sau suplimente care ar putea afecta ficatul, medicul poate recomanda analize regulate pentru a monitoriza funcția ficatului și pentru a identifica eventualele efecte secundare.

În ceea ce privește frecvența analizelor pentru ficat, aceasta poate varia în funcție de starea de sănătate a fiecărei persoane și de recomandările medicului. În general, pentru persoanele sănătoase, este recomandat să facă analize pentru ficat o dată pe an sau la recomandarea medicului. Pentru persoanele cu afecțiuni hepatice sau cu factori de risc crescuți, analizele pot fi necesare mai des, conform recomandărilor medicului. Este important să consulți medicul pentru recomandări specifice în funcție de situația ta medicală individuală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel