Sari la conținut

Cele mai importante vitamine pentru femei. De ce trebuie să le avem incluse în alimentație?

Cele mai importante vitamine pentru femei. Nevoile nutriționale evoluează în funcție de schimbările unice pe care le întâlnesc ambele sexe în fiecare etapă a vieții.

În copilărie, cerințele nutriționale ale bărbaților și femelelor sunt foarte similare. În adolescență, schimbările hormonale și fizice asociate cu pubertatea încep să diferențieze bărbații și femeile.

Femeile sunt, în medie, mai mici și au o masă musculară mai mică decât bărbații. Prin urmare, necesarul de calorii al femeilor este de obicei mai mic.

Cu toate acestea, nevoile de nutrienți sunt adesea aceleași sau chiar mai mari pentru femei! Aceasta înseamnă că este crucial ca femeile să aleagă în mod conștient alimente bogate în nutrienți.

Alocația zilnică recomandată (ADR) reprezintă nivelul aportului zilnic de nutrienți care va satisface nevoile a 98% dintre persoanele sănătoase. Este utilizat pentru a evalua adecvarea dietei unei persoane.

Vitamine pentru sănătatea femeilor

Vitaminele pot fi clasificate în două categorii principale:

  • Solubil în grăsime

  • Solubil în apă

Femeile au nevoie de toate cele 13 vitamine esențiale. Fiecare vitamină îndeplinește o funcție diferită, dar toate lucrează împreună pentru a promova o sănătate optimă. Absența unei singure vitamine poate duce la complicații grave pentru sănătate.

Vitamine liposolubile

Vitaminele liposolubile (vitaminele A, D, E și K) necesită ca un purtător să se deplaseze în sânge și să circule în jurul corpului, motiv pentru care nu sunt ușor excretate prin urină.

Acestea se deplasează cu ușurință în celule prin membrana celulelor grase și pot fi stocate în organism.

Cu toate acestea, aceste vitamine se pot dovedi toxice dacă consumați mai mult decât doza zilnică recomandată, ceea ce este posibil în cea mai mare parte prin suplimentare decât prin dietă. Astfel, administrarea suplimentelor din aceste vitamine este, în general, slab sfătuită.

Vitamine solubile în apă

Vitaminele hidrosolubile, și anume vitaminele C și vitaminele B (tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, B6, biotină, folat și B12), sunt ușor de transportat în jurul corpului, care este 60% apă.

Dacă nu sunt utilizate imediat, acestea sunt pur și simplu filtrate de rinichi și excretate în urină.

Corpurile noastre nu depozitează de obicei vitaminele solubile în apă în exces. Din acest motiv, toxicitatea este puțin probabilă. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că aceste vitamine trebuie consumate în mod regulat.

O dietă echilibrată și hrănitoare poate furniza toate vitaminele esențiale. Pentru a-și satisface necesarul de nutrienți, adulții ar trebui să aleagă cereale integrale și să mănânce cel puțin 5 porții de fructe și legume și cel puțin 3 porții de produse lactate pe zi.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.