marți, aprilie 20, 2021

Tiroida este glanda în formă de fluture, de mici dimensiuni, situată la baza gâtului, care secretă două tipuri de hormoni: T3 şi T4.

Acești hormoni joacă un rol capital în metabolismul caloric şi reglează

temperatura corpului şi ritmul cardiac. De asemenea, hormonii tiroidieni intervin în activitatea digestivă, acţionează asupra sistemului nervos, la nivelul aparatului genital şi sunt indispensabili sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

Din cauza fluctuaţiilor hormonale, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbaţii la tulburări tiroidiene, care pot apărea la pubertate, în perioada premenstruală, pe parcursul sarcinii şi după vârsta de 50 de ani.

Simptome şi tipologie

Hipertiroidismul: glanda este prea activă şi secretă o cantitate masivă de hormoni tiroidieni

Adenoamele

toxice – nodulii se dezvoltă în glanda tiroidă şi încep să secrete hormoni tiroidieni, care strică echilibrul chimic al oganismului.

Tiroida subacută – inflamarea glandei tiroide care provoacă eliberarea excesivă a hormonilor

Afecţiuni ale glandei pituitare sau excrescenţe canceroase ale glandei tiroide.

Simptomele hipertiroidismului:

– Scădere în greutate

– Nervozitate

– Diaree

– Ritm cardiac rapid

– Tulburări menstruale

Hipotiroidismul: glanda funcţionează la relanti şi se caracterizează printr-o producţie insuficientă de hormoni, cauzată de mai mulţi factori:

Tiroida Hashimoto, afecţiune autoimună, în care organismul atacă ţesutul tiroidian şi stopează producţia de hormoni.

Îndepărtarea glandei tiroide prin metode chirurgicale sau tratamente.

Expunerea la cantităţi excesive de iodură – tratamentele pentru răceală sau sinuzită ori cele pentru bolile de inimă vă poate expune la prea mult iod.

Simptomele hipotiroidiei:

– Căderea părului

– Oboseală

– Creştere în greutate

– Ritm cardiac lent

– Constipaţie

– Tulburări de memorie

– Tonus psihic scăzut

– Crampe

– Capacitate fizică redusă

Medicul de familie poate constata

existenţa unei inflamaţii prin palparea glandei, cu ocazia unui examen de rutină sau dacă v-aţi plâns de unele tulburări şi poate decide cu privire la posibilitatea consultării unui specialist.

Diagnosticul se pune în urma unor examene medicale precum palpare, analize de sânge, ecografie, scintigrafie (furnizează o imagine a glandei în activitate după injectarea unei doze mici de iod radioactiv. Un nodul este cald dacă fixează iodul şi rece dacă nu îl fixează.) Citopuncţia (prelevarea celulelor dintr-o tumoră şi analizarea lor la microscop).

Tulburările tiroidiene se pot corecta cu

ajutorul hormonilor de substituţie (în Europa se impune administrarea de T3 – hormonul dinamismului, pe când în SUA se asociază cu T4 – hormonul metabolismului), iod radioactiv sau chirurgical, atunci când tiroida este invadată de noduli care pot degenera sau când prezintă anumite anomalii, iar medicamentele nu funcţionează. Intervenţiile chirurgicale asupra tiroidei nu sunt complicate, implică doar câteva zile de spitalizare şi lasă cicatrice puţin vizibile. După operaţie se impune urmarea unui tratament hormonal.

Ultimele stiri

Parteneri