Cele mai mari beneficii pentru sănătate ale consumului de afine

Afinele fac parte din categoria fructelor care, dincolo de a fi foarte gustoase, sunt deosebit de sănatoase. Consumul acestuia oferă beneficii nutriționale importante și este de remarcat aportul vitaminei C, mai mare decât cel al altor fructe.

Cele mai mari beneficii pentru sănătate ale consumului de afine

Afinele sunt bogate in fibre, motiv pentru care contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal . De asemenea, sunt bogate în minerale precum potasiu și calciu, care beneficiază sistemele nervos și muscular.

Reduce colesterol „rău”

Recent, un nou studiu realizat de Universitatea din East Anglia (Regatul Unit) dezvăluie că includerea afinelor în dieta zilnică ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției creierului, precum și la reducerea așa-numitului colesterol „rău”.

Potențialul neuroprotector al acestui aliment

Echipa de cercetare a analizat beneficiile consumului zilnic al unei căni de afine la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani . „Ei speră că descoperirile lor pot avea implicații pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența”, a spus universitatea într- un comunicat .

„Studiile anterioare au arătat că aportul mai mare de flavonoide dietetice este asociat cu rate mai lente de declin cognitiv și demență. Iar alimentele bogate în antociani și proantocianidine , care conferă fructelor de pădure roșu, albastru sau violet, îmbunătățesc memoria”, explică dr. David Vauzour.

În acest sens, fructele sunt bogate în acești micronutrienți și au puternice proprietăți naturale antiinflamatorii și antioxidante.

„Am vrut să știm mai multe despre modul în care afinele ar putea ajuta la reducerea neurodegenerării legate de vârstă”, explică ei.

Consumul zilnic de afine

Conform studiului, consumul de afine a îmbunătățit semnificativ memoria participanților, funcționarea neuronală și alimentarea cu sânge a creierului.

„Am descoperit că participanții care au consumat pudra de afine au arătat o performanță semnificativă îmbunătățită a memoriei episodice în combinație cu o mai bună circulație a nutrienților esențiali, cum ar fi oxigenul și glucoza în părți importante ale creierului”, a spus dr. Vauzou.

Pe de altă parte, grupul care a consumat afine „a prezentat o scădere semnificativă a nivelului de LDL sau colesterol „rău”, despre care se știe că contribuie la ateroscleroză, la îngroșarea sau întărirea arterelor”, adaugă expertul.

„ Consumul cronic de merișoare timp de 12 săptămâni îmbunătățește memoria episodică și perfuzia regională a creierului la adulții în vârstă sănătoși”, subliniază cercetarea, publicată în jurnalul Frontiers in Nutrition.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

7 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

8 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic