Sari la conținut

Cele mai sigure metode de contracepție. Cum să reduci riscul de sarcină nedorită

sterileu de cupru
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai sigure metode de contracepție

Cele mai sigure metode de contracepție. Prevenirea sarcinii nedorite este o preocupare majoră pentru multe persoane active sexual.

În lumina acestei preocupări, alegerea celei mai potrivite metode de contracepție este crucială. Din fericire, există o varietate de opțiuni disponibile pentru a ajuta la prevenirea sarcinii fără a compromite sănătatea.

În cele ce urmează vom afla care sunt cele mai sigure metode de contracepție, oferind o analiză detaliată a fiecăreia și a avantajelor lor.

contraceptie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai sigure metode de contracepție

1. Steriletul cu cupru

Steriletul cu cupru, cunoscut și sub numele de DIU (dispozitiv intrauterin), este una dintre cele mai eficiente și sigure metode de contracepție. Acest dispozitiv este introdus în uter de către un profesionist medical și poate oferi protecție timp de mulți ani.

Deși nu conține hormoni, sterilul cu cupru previne sarcina prin crearea unui mediu ostil pentru spermatozoizi în uter.

2. Contraceptivele orale cu hormoni

Contraceptivele orale cu hormoni sunt printre cele mai utilizate metode de contracepție. Ele conțin o combinație de estrogen și progesteron și sunt administrate zilnic sub formă de pastile.

Acestea funcționează prin suprimarea ovulației și îngreunarea deplasării spermatozoizilor către ovul. Este important să le iei în mod regulat și să consulți un medic înainte de a începe un astfel de tratament.

Cum să reduci riscul de sarcină nedorită

3. Implanturile contraceptive

Implanturile contraceptive sunt dispozitive subțiri, flexibile, introduse sub piele, de obicei în zona brațului. Acestea eliberează continuu hormoni care previn ovulația și îngreunează deplasarea spermatozoizilor. Implanturile sunt extrem de eficiente și pot furniza protecție timp de câțiva ani.

4. Injecțiile contraceptive

Injecțiile contraceptive sunt administrate de către profesioniști medicali la intervale regulate și conțin hormoni care previn ovulația și îngreunează fertilizarea. Acestea pot fi o opțiune potrivită pentru cei care nu doresc să își amintească să ia pastile zilnic.

5. Sterilizarea permanentă

Sterilizarea permanentă este o opțiune pentru cei care sunt siguri că nu doresc să aibă copii în viitor. În cazul bărbaților, aceasta implică vasectomia, iar în cazul femeilor, ligatura tubară sau salpingectomia. Este important să înțelegi că aceste proceduri sunt ireversibile și trebuie luate în considerare cu atenție.

Metodele contraceptive trebuie luate în funcție de nevoile individuale

Alegerea celei mai potrivite metode de contracepție este o decizie personală și trebuie luată în considerare în funcție de nevoile individuale și de consultul cu un profesionist medical.

Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje, iar cunoștințele solide în această privință sunt esențiale pentru a lua o decizie informată.

Indiferent de opțiunea aleasă, este important să te implici în discuții deschise cu partenerul și cu medicul tău pentru a asigura o protecție eficientă împotriva sarcinilor nedorite.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel