miercuri, decembrie 7, 2022

Frumoase, dar periculoase! Cele mai toxice plante pe care le ținem în casă.

În spatele celor mai îndrăgite plante decorative, se ascund uneori pericole nebănuite. Directorul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, ing. Costel Vânătoru, a făcut un top cu cele mai toxice plante.

Crăciunița

Des întâlnită în locuințele românilor, crăciunița este o plantă ornamentală care înflorește în preajma Crăciunului. Are flori roz și frunzulițe roșii, foarte toxice însă.

Te-ar mai interesa: Îți place mâncarea picantă? Asta spune multe despr...

Înghițirea frunzelor provoacă stări violente de diaree și erupții cutanate. Strivirea frunzelor între degete poate genera, în cazul în care ducem mâna respectivă la ochi, pierderea temporară a vederii!

Leandrul

Înalt de până la cinci metri, cu frunze lanceolate și cu flori albe, roșii sau gălbui, frumos mirositoare. Leandrul este un arbust din familia apocinaceelor. Lemnul, scoarța și frunzele se folosesc în medicină.

Nu consumați însă frunze sau semințe de leandru! Sunt extrem de toxice, provoacând stări de greață, arsuri intestinale, atacuri cerebrale, comă și chiar moartea!

Te-ar mai interesa: Cea mai tristă știre din România. O treime dintre ...

Azaleea

Foarte apreciate în întreaga lume, azaleea este o plantă cu flori și miresme încântătoare. Ar trebui, însă, să vă mulțumiți cu adulmecarea florilor ei albe, roz sau roșii. Pentru că, din păcate, frunzele, înghițite, sunt mortale. Procesul debutează cu groaznice dureri abdominale, înțepături, paralizia mâinilor și a picioarelor. Ți se poate sfârși cu coma urmată de deces.

Iedera

Este una dintre plantele cățărătoare extrem de iubite în Europa, inclusiv în România. Sunt foarte multe case care au cel puțin un perete exterior acoperit de această plantă prolifică. Atenție însă! Frunzele ei, mestecate sau înghițite, generează halucinații, stări de leșin, delir, mai ales în cazul copiilor.

Aloe vera

Este o plantă cultivată în special pentru proprietățile sale medicinale. Incașii o foloseau la tratarea arsurilor. Cu toate acestea, aceștia cunoșteau cum anume să folosească această plantă. Știau faptul că doar tulpina și seva dinăuntru nu sunt toxice, membrana care desparte aceste straturi provocând, în schimb, amețeli, dureri de cap, febră, erupții cutanate, colorarea urinei în roșu.

Te-ar mai interesa: Un nou medicament, speranţă în lupta cu Alzheimer...

Dieffenbachia

Chiar dacă numele nu vă spune nimic, dieffenbachia este des întâlnită în locuințele românilor. Este o plantă specifică pădurilor tropicale și este apreciată pentru aspectul plăcut, având frunze mari, ovale, alungite, modelate în desene albe.

Aceste frunze sunt însă extrem de otrăvitoare. Mestecarea lor provoacă amețeli, stări de vomă, febră, iritații ale pielii, incapacitatea de a mai articula cuvinte.

Te-ar mai interesa: Cipuri implantate în creier. Elon Musk începe test...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private