Sari la conținut

Cele trei boli cauzate de consumul de lămâie

apa cu lamaie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
beneficiile apei cu lamaie

Acesta este unul dintre cele mai consumate fructe din lume datorită versatilității, nutrienților și, în special, fitonutrienților săi (cum ar fi limonoidele), care ajută la întărirea sistemului imunitar, prin urmare previne bolile și este esențial pentru a evita infecțiile care atacă organismul.

Experții consideră că ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, deoarece este o sursă crucială de vitamina C, care este foarte benefică pentru sistemul imunitar. De asemenea, ajută la prevenirea bolilor infecțioase și construiește apărarea, astfel că consumul său este recomandat în special celor care prezintă un risc mai mare de a suferi de carențe de vitamina C.

Potrivit Fundației Spaniole de Nutriție, lămâia este un fruct bogat în acizi organici, cum ar fi acidul citric și flavonoide. Amestecarea lămâii cu apă va oferi o băutură care conține foarte puține proteine, grăsimi, carbohidrați sau zahăr.

În plus, lămâile conțin un procent ridicat de antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor organismului împotriva deteriorării celulelor și, potrivit Medical News Today, „antioxidanții reduc riscul multor afecțiuni medicale, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și cancerul, prin eliminarea radicalilor liberi, care sunt compuși dăunători, care cauzează boli în organism, creați de stresul oxidativ”.

Lămâia este o sursă bună de flavonoide

Un articol din mediul digital Business Insider, scris de Cristina Fernández Esteban, arată că lămâia este o sursă bună de flavonoide, componente capabile să reducă efectul radicalilor liberi. În acest sens, ea subliniază că există dovezi științifice potrivit cărora aceste substanțe ar putea reduce riscul de boli de inimă, precum și problemele coronariene.

„Pulpa conține acizi organici, în principal acid citric și, într-o măsură mai mică, acid malic (care sunt considerați responsabili de gustul acid al acestui aliment), acid acetic și acid formic. Unele studii au indicat că acești acizi potențează acțiunea vitaminei C și au un efect antiseptic notabil. Există, de asemenea, compuși fenolici, cum ar fi acizii cafeic și ferulic, care sunt antioxidanți puternici și inhibă activitatea cancerigenă”, se arată în platformă.

Lămâia are limonen, un ulei prezent în coaja fructului care, datorită dezvoltării studiilor, raportează proprietăți antimicrobiene și anticancerigene, care ar putea fi obținute prin sinteza acestei componente în pielea lămâii.

La rândul său, acest fruct acid acționează ca un stimulent pentru țesuturile inflamate ale mucoaselor din stomac. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acidul din lămâie poate provoca ulcere, dureri de diferite grade în zona cavității stomacale.

Datorită multiplelor sale beneficii, lămâia a devenit unul dintre cele mai populare remedii casnice în casele din întreaga lume, în special în America Latină. Pe lângă hidratarea pe care apa o oferă organismului, lămâia are o cantitate semnificativă de vitamina C, clasificată drept un puternic antioxidant, după cum explică site-ul Medical News Today.

Cu toate acestea, consumul excesiv de suc de lămâie poate provoca iritații ale esofagului și probleme stomacale, precum și, în unele cazuri, diaree sau dureri intestinale; de asemenea, ar putea eroda smalțul dinților, astfel că experții recomandă chiar clătirea gurii cu apă după ce se consumă acest aliment.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel